<p>Om du slutar rökar är nikotintuggummi eller e-cigarett ett alternativ under en övergångsperiod.</p>
1 av 2: <p>Om du slutar rökar är nikotintuggummi eller e-cigarett ett alternativ under en övergångsperiod.</p>
<p>Johan har arbetat som läkare i 32 år. Han är allmänläkare ortoped och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa.</p>
2 av 2: <p>Johan har arbetat som läkare i 32 år. Han är allmänläkare ortoped och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa.</p> Foto: Cornelia Nordström

E-cigaretter – är det bra om man vill sluta röka?

Vad är dina bästa tips för att sluta röka? Är det bra att ta nikotintuggummi eller de nya e-cigaretterna?

/Kerstin

Johan Armfelt, läkare och specialist i ortopedisk kirurgi, om att sluta röka:

Att det på alla sätt är farligt att röka brukar jag inte påpeka för mina patienter – det är ju en självklarhet och kan inte ha undgått någon.

Men nikotin är en oerhört beroendeframkallande substans så jag har också förståelse för om det kan vara svårt att sluta.

Om jag ska råda någon, till exempel om man måste sluta inför en operation, så är det att sluta tvärt. Det blir jobbigt några dagar, men sen är det över.

Sen kan man behöva trappa ner med hjälp av nikotin.

Att gå över på snus avråder jag från. Då är nikotintuggummi och e-cigarett bättre alternativ i en övergångsperiod. Då undviker man ett flertal mycket farliga ämnen som man får i sig via tobaken i cigaretten. Men målet bör vara att bli fri från nikotinberoende.

 

Hur mycket vill du sluta röka? Testa din motivation här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!