Johan Armfelt är läkare och ortoped.
”Jag är 43 år gammal och lider av smärtor och svullnad i mina händer, fingrar, knän. Jag har svårt att springa och gå i backar och trappor.”
1 AV 2
Johan Armfelt är läkare och ortoped.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
”Jag är 43 år gammal och lider av smärtor och svullnad i mina händer, fingrar, knän. Jag har svårt att springa och gå i backar och trappor.”
Foto: Shutterstock

”Är smärtan i händer och knän artros?”

Hej

Jag är 43 år gammal och lider av smärtor och svullnad i mina händer, fingrar, knän. Jag har svårt att springa och gå i backar och trappor.

Jag jobbar i vården och går otroligt mycket på jobbet i långa korridorer. De senaste tre åren har smärtan börjat bli ett stort problem i min vardag.

Den senaste läkare på vårdcentralen sa att jag har artros i händer och fötter och att det inte finns något att göra. Jag blev så ledsen för jag har ont och tårna vrider sig.

Jag trodde att jag hade Hallux valgus och läkaren sa att det inte går att operera.

Jag har fått svaret att jag ska träna alla leder, men den enda träning jag klarar är att cykla och simma.

Min pappa hade ledgångsreumatism och vad jag förstår är detta ärftligt? 

Vad ska jag göra och var ska jag vända mig för att bli hörd?

MVH Katja

LÄS OCKSÅ: Så minskar du smärtan i dina leder

LÄKARE JOHAN ARMFELT SVARAR:

Hej Katja,

Man kan ha artros i din ålder, men man ska alltid röntgas för att den diagnosen ska ställas. Du behöver komma vidare i utredningen.

En ortoped kan klarlägga diagnosen - är det artros eller artrit? Du skriver att tårna vrider sig, är det hammartå, klotå eller är de överridande? Sen tar man ställning till vad som går att åtgärda. Hammartå är exempelvis ett enkelt ingrepp.

Det stämmer att reumatism, reumatoid artrit, är delvis ärftligt. Har du RA behöver du göra en inflammationsutredning med diverse blodprover och bilddiagnostik och komma till en reumatolog.

Under tiden kanske bättre skor kan hjälpa mot smärtorna i fötterna. Det kan en ortopedtekniker hjälpa till med. En fysioterapeut kan hjälpa till med övningar som inte gör ont. Kanske behöver du smärtstillande mediciner mot din värk.