67-årige Anders lider av diabetes typ 2 och har domningar och stickningar i händerna. Kan det vara relaterat?
Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.
1 AV 2
67-årige Anders lider av diabetes typ 2 och har domningar och stickningar i händerna. Kan det vara relaterat?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Anders: Hjälp! Mina händer lyder inte!

Hej Johan,

Mina händer är jobbiga, de är som två stora klumpar utan gripförmåga och finmotorik. Jag har dessutom domningar och stickningar. Vad finns att göra? Jag har diabetes typ 2, kan det bero på det? 

//Anders, 67.

Läkaren Johan Armfelt svarar

Hej Anders,

Din beskrivning är kortfattad. Jag tänker av att händerna förmodligen ser normala ut, och att det är jobbigt för dig vad gäller funktionen. Dina problem måste utredas.

Några frågor att ta med sig är hur länge dina problem har pågått, det är en viktig fråga. Man vill också veta hur det började och om det är någon variation över dygnet? 

Du berättar att du har diabetes, det kan ge nervskador och nedsatt känsel. Har du nedsatt känsel någon annanstans? Det är lite vanligare att diabetiker får påverkan på fotens känsel. 

Fråga läkaren

Johan Armfelt är läkare och specialist i ortopedisk kirurgi. 

Mejla din fråga till: lakare@expressen.se.

Johan har arbetat som läkare i över 30 år och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa. 

Om det bara hade varit problem i ena handen hade jag tänkt att det skulle kunna vara karpaltunnelsyndrom, att nerven kläms åt i handleden, men att du beskriver problem i båda händerna får mig att tänka att orsaken kan finnas i nacken.

För att utreda nacken behöver man undersöka dig, man kan röntga och man kan behöva göra en magnetresonanskameraundersökning, en MR. Man kan också mäta nervernas funktion och hastighet med en speciell undersökning. Diskbråck skulle också kunna orsaka dina problem.

Jag hoppas att ni hittar orsaken så att du snart kan bli bättre.

//Johan Armfelt