Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>JOHAN ARMFELT LÄKARE

Publicerad 8 nov 2017 14:30

Läkarfrågan: "Alla tår är sneda åt olika håll"

Läsaren har problem besvär med tårna på sin högra fot: "Finns något för att lindra?".

Läsaren har problem besvär med tårna på sin högra fot: "Finns något för att lindra?".

1/2

Foto: Fotolia

Johan Armfelt.

Johan Armfelt.

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Har besvär med min högra fot. Jag har hallux valgus vid stortån, lilltån är okej men tårna däremellan är det illa med. Alla är sneda åt olika håll och lederna har låst sig på två tår.

Jag har artros i tårna, därav en öm stortå och det är mycket stelt. Känselbortfall under trampdynan. Jag har utprovade inlägg. Hur blir det framgent med de här besvären? Finns något för att lindra? 

Man

Johan Armfelt.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

LÄKARE JOHAN ARMFELT SVARAR:

På din beskrivning låter det som att det kan vara en blandning mellan hammartå, klubbtå och klotå.

Skillnaden dem emellan är att hammartån är tån böjd i den inre tåleden, på klubbtån är det den yttersta leden som är påverkad, och har man en klotå är alla tre leder böjda - också mellanfotsleden.

En fråga jag har är hur inläggen hjälper. Är inläggen utprovade för de problem du har nu eller har de följt med sedan tidigare? Man har olika sorters inlägg för exempelvis hallux valgus och låga fotvalv.

LÄS OCKSÅ: Fotproblem - här är de 11 vanligaste plågorna

"Med rätt hjälp kan det bli bättre"

Känselbortfallet kan vara kopplat till svullnad, att nerverna blir lite tilltryckta och talar för att man bör agera. Prova en antiinflammatorisk gel - smörj in med voltarensalva för att försöka lätta på inflammationen.

Om inläggen inte hjälper kan man behöva operera - hammartå är operabelt, liksom hallux valgus om den är över 30 grader. Är man stel i lederna kan man få slinkled som fungerar bra.

Frågan om vad som händer i framtiden är inte helt enkel att svara på. Med rätt hjälp kan det bli bättre, för andra blir det sämre. För att hålla fötterna i så bra skick som möjligt rekommenderar jag tågymnastik regelbundet, och om tårna ligger för trångt kan det vara värt pröva tåspridare, små skum- gummidetaljer som håller isär tårna.

Relaterat