Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 nov 2010 13:22

Uppdaterad 26 nov 2010 13:23

"Jobbar hårt men går inte ner i vikt - vad göra?"

Fråga Anna Bäsén! Expressens medicinreporter Anna Bäsén svarar på dina frågor om hälsa. Har du en fråga som du vill ha svar på?
Mejla till: halsofragan@expressen.se

Anna Bäsén, Expressens medicinreporter svarar på dina frågor om hälsa.

Foto: Foto: Sporrong Olle


FRÅGA: Hej!
För 2,5 år sen la jag om mina mat och motionsvanor helt.
Är 157 cm lång och vägde 100,5 kg. Sen dess har jag utan undantag tränat 3-4 ggr i veckan på Friskis medelpass där jag tar ut mig så mycket jag kan, jag har promenerat 2-3 ggr a 1 timme i veckan.
Angående kosten håller jag igen hela veckorna unnar mig lite under helgen men framför allt så äter jag regelbundet var 3-4 timme. Äter en bråkdel av vad jag gjorde förr.
De första 10 mån gick jag ner 25 kg och har hållt den vikten i snart ett år men heller inte gått ner nåt mer. Har de senaste 7 veckorna lagt till lätt joggning är nu uppe i ca 5 km på 30-35 min. Men viktmässigt händer ingenting!! Vad göra??
Jag mår ju bra känner mig stark och känner förstås en skillnad på krpppen men skulle vilja gå ner allafall 10-15 kg till. Tycker jag kostmässigt kör lika nu som när jag gick ner så det kan ju inte varit helt fel..

Mvh Karina

Anna Bäsén svarar:

Hej Karina!
Framförallt ett stort grattis till att du lagt om dina kost och motionsvanor så framgångsrikt. Mycket imponerande!
Nu har du hamnat på en viktplatå och undrar hur du ska ta dig ur den. För att få svar på din fråga kontaktade jag Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog och med dr vid Obesitasmottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Hon säger så här:
"Du har gjort ett fantastiskt arbete med din vikt! När man går ned i vikt förlorar man inte bara fett utan också en del muskler. Det innebär att den basala förbränningen, den energi din kropp omsätter i vila, minskar. Det är inget farligt och inget onormalt utan innebär bara att din kropp behöver mindre energi nu när du väger 75 kilo än när du vägde 100,5 kilo för att bibehålla sin vikt.
Att du inte minskar i vikt på samma kost som du tidigare gick ned på är därför inte konstigt alls.  
Om du vill gå ned mer i vikt så måste du minska ditt energiintag ytterligare. Jag brukar rekommendera "osthyvelsmetoden" - att minska litegrann på varje portion under dagen. Om du tidigare tog två ostskivor på smörgåsen så lägg på en, äter du spagetti med köttfärssås så ta lite mindre portioner av både spagetti och köttförssås och så vidare.
Om du inte tycker att de här råden ger effekt så tycker jag att du ska gå till ett proffs för rådgivning. Det kan räcka med ett samtal med en dietist där ni kartlägger dina matvanor."

Jag hoppas att du är nöjd med svaret. Försök alltså att minska något på energiintaget. Det är viktigt att du tränar, för det gör att du behåller mer muskelmassa när du går ned i vikt än om du inte tränar. Jag tycker också att du kan fundera på om du inte skulle byta ut de där två-tre promenaderna i veckan mot styrketräning. För med hjälp av styrketräning kan du öka din muskelmassa. Ju högre muskelmassa du har desto mer energi förbränner din kropp - också i vila.

Och du behöver inte bli orolig för att du ska få stora och bulliga muskler av styrketräning (många kvinnor är rädda för det). Styrketräning kommer att ge dig en slankare och starkare kropp. Ta gärna hjälp av en personlig tränare, PT, de första två-tre gångerna. Det kostar en slant men är väl investerade pengar. Träningskedjor som Friskis och Sats brukar kunna erbjuda PT till bra priser, kanske drygt 500 kronor per gång.
Lycka till!

Hälsar/Anna Bäsén, medicinreporter