1 av 2 Foto: Cornelia Nordström
2 av 2 Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG

Jessica Andersson: ”Tillit är inte min starkaste sida”

Det är Jessica Anderssons tolfte sommar med Diggiloo. Själv hade hon aldrig vågat drömma om att karriären skulle bli så här lång. Privat är Jessica singel igen efter en sex år lång relation.

– Jag trivs som singel och mår jättebra nu, säger Jessica till Söndag.

Jessica Andersson om kärleken

- Kärlek är tillit, respekt. De två är nog det viktigaste. Trygghet och det fysiska är så klart också viktigt. Det fysiska är ju väldigt viktigt i början, men sen handlar det om att möta någon på ett djupare plan. Känna att man kan lägga sitt liv i den personens händer och vara trygg i det.

- Är man en person som har svårt för tillit och det – som i mitt fall – kanske tar lite tid att komma nära, så behöver man någon med lite extra tålamod. Då kan jag kan känna tillit. Då är det fantastiskt verkligen. Jag lever ensam i dag efter sex år i en relation. Jag är gärna personlig, men inte privat i intervjuer så separationen är ingenting jag har varit öppen med. Jag trivs som singel, mår jättebra nu.

 

Om familj & vänner

- Min son har mycket fria tyglar hemma hos mig. Men han har också vuxit upp och blivit en alldeles unik människa. Otroligt självständig, stark och orädd. Jag tror det har att göra med att han alltid fick vara med så mycket när han var liten. Han har varit i händelsernas centrum. Jag har skämt bort honom med kärlek, inte så mycket prylar även om han får det också.

- Sen måste man, när barnen kommer upp i den här åldern som han är i nu, våga släppa dem lite också. Inte ta det personligt att de inte är lika nära längre som de kanske var för fyra år sedan. Om de får känna att de får pröva sina egna vingar tror jag att de kommer tillbaka efter tonårsperioden. Men det känns vemodigt ibland. Jag saknar gosstunderna, de finns men de är färre. Det är väldigt mysigt när de kommer. Jag och Liams pappa Jonas bor nästan grannar så nu är han lite där han vill vara. Det blir svårt att hålla på varannan vecka.

 

Läs mer: Jessica Anderssons nya liv som singel

Om att bo i småstad

- Jag trivs väldigt bra i Trollhättan och tror inte att jag är en storstadsmänniska på det sättet. Jag träffar så mycket folk i mitt arbete, så jag tycker det är skönt att bara komma hem och landa på ett ställe där jag bara kan vara jag. Sen handlar det om att jag har Liam där. Nu är han så stor så snart kan jag inte skylla på honom, då får vi se om man vill göra några större livsförändringar.

- Jag flyttade till ett större hus för tre år sedan. Det är ordning på mina prylar men jag är en liten samlare. Jag har svårt att göra mig av med saker eftersom de får en känslomässig betydelse för mig. Alla åldrar med Liam, första smörkniven som det står ”mammas smör” på. Det går ju inte att göra sig av med dem. Jag har Liams mjölktänder kvar, haha. Det handlar nog om att jag har kvar väldigt lite saker själv från när jag var liten. Men jag har blivit bättre och jag gjorde en riktig utrensning när jag var med i ”Arga snickarn”.

 

Om arbetet

- Jag jobbar med min dröm. Det blir min tolfte sommar med Diggiloo och jag har ju varit med från starten 2003. Att jag tackar ja varje sommar är för att det är så otroligt kul.

- Vi turnérar hela somrarna och det är så mitt liv ser ut. Jag valde att ta två år ledigt eftersom jag kände att jag ville ha en sommar med min son och kunna göra andra saker. Samtidigt känns det konstigt att ens kalla det för ett jobb eftersom man får göra det man älskar mest i världen. Sen kan man ha med sig sin familj, vi åker till härliga ställen och bor på fina hotell. Förra året gjorde jag en egen julturné, den första i eget namn. Jag hade med mig två fantastiska musiker och det var vi. Jag ville att turnén skulle vara ganska personlig så jag hade med många låtar från skivan ”40, 14, 4”, som jag skrev tillsammans med Peter LeMarc.

- Jag förstod att konserten berörde på väldigt många plan och jag tycker det är viktigt att allt inte bara blir glitter och glamour. Peter LeMarc var och är fortfarande min idol som jag fick möjlighet att jobba med. En tid i mitt liv jag värdesätter väldigt högt.

 

Om ekonomin

- Pengar är inte det viktigaste, långt ifrån egentligen, men en viss form av trygghet är de för mig och min son. Jag har varit duktig på att månadsspara och pensionsspara. Jag är mer trygg i min frilanssituation nu än för några år sedan men jag vet inte från år till år hur min ekonomi kommer att se ut.

- För fem, sex år sedan tänkte jag till och med att jag kanske inte kommer att ha den här karriären för resten av mitt liv. Man ingen anställningstrygghet om man till exempel blir sjuk. Därför försöker jag att vara lite sparsam så det alltid ska finnas en buffert om någonting händer. Men nu hoppas jag att jag ska få göra det jag gör ända tills jag blir gammal.

Om hälsan

- Jag mår hundra procent bättre i dag när jag ska fylla 43 år än vad jag gjorde när jag var 33 år. Men jag påminns ständigt om hur viktigt det är att ta vara på varje dag. Man får vara glad om man får bli gammal! Hälsan är viktig och jag äter mer hälsosamt nu än vad jag gjorde tidigare. När det kommer till träning är jag periodare, går promenader och det händer att jag går på gym och sliter, men kanske inte så jätteofta, haha.

- Jag kan somna när som helst och var som helst. Så jag sover och försöker äta rätt – men jag unnar mig. Det tror jag är viktigt om man vill må bra, så det kan bli en pizza då och då.

- Privat är jag inte fåfäng, men lite mer i yrket. Jag kan tycka att det är lite väl hetsigt kring utseende i min bransch. Skönhetsingrepp är varje människas fria val. Jag är positivt inställd till det, i lagom dos.

Om fritiden

- Efter Diggiloo blir det alltid en välbehövd semesterperiod på kanske två veckor. Jag har oftast vardagar ganska ledigt så det känns som om det räcker.

- Jag har bestämt mig för att göra saker som jag vill göra. Nyligen gjorde jag min första tatuering. Det står ”Agape” på min handled, som är grekiska och betyder ”villkorslös kärlek till allt skapat”. En väninna i Turkiet har en tatuering som betyder ungefär samma sak, fast på franska. Jag ville inte kopiera hennes men har letat efter ett annat ord som skulle påverka mig på samma sätt. ”Agape” tyckte jag var fint. Man blir sugen på att göra fler men jag ska sova på saken i ett par år haha.

 

Personlig utveckling

- Jag trodde aldrig att Peter LeMarc skulle vilja göra en skiva med mig, det kändes som om vi spelade i olika ligor. Det kanske är någonting jag får jobba med. Peter han har betytt så mycket för mig. Han byggde upp min självkänsla på många sätt och fick mig att inse att jag faktiskt också kan skriva. Det var första gången jag skrev någonting som har getts ut.

- I dag är vi facebookkompisar och Instagramkompisar och hörs av ibland på mejl.

- Tillit är inte min starkaste sida. Jag har haft, och har i viss mån fortfarande, svårt med det. Det är en kombination av bakgrund och det yrke jag valt. Man blir lite mer på sin vakt när man är en offentlig person. Men jag har människor runtomkring mig som står mig nära. Jag jobbar med min självkänsla och kommer nog att göra det hela livet. Det är väldigt stor skillnad nu mot för två, fem eller tio år sedan. När man blir äldre känner man inte att man behöver vara alla till lags hela tiden.

Fakta: Jessica Andersson

Ålder: 42 år

Familj: Sonen Liam, 13

Bor: I villa i Trollhättan

Gör: Sångerska

Aktuell: Turnérar med Diggiloo i sommar. Premiär i Göteborg 18 juni

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande