"Det är viktigt att inte glömma bort att skratta, det är skrämmande hur lite vi garvar när vi blir äldre", säger Annika Jankell.
1 av 3: "Det är viktigt att inte glömma bort att skratta, det är skrämmande hur lite vi garvar när vi blir äldre", säger Annika Jankell. Foto: Cornelia Nordström
Annika Jankell menar att det är viktigt att du vågar lita på det din inre röst säger. Oftast finns svaren inom dig.
2 av 3: Annika Jankell menar att det är viktigt att du vågar lita på det din inre röst säger. Oftast finns svaren inom dig. Foto: Cornelia Nordström
"Så länge det inte går åt helsike så är jag glad", säger Annika.
3 av 3: "Så länge det inte går åt helsike så är jag glad", säger Annika. Foto: Cornelia Nordström

Jankell om att leva med en missbrukare

Annika Jankell ser tillvaron som att gå på lina. En ständig balansakt mellan glädje och sorg, sött och salt.

Livets prövningar har fått henne att upptäcka sin inre styrka och hur viktigt det är att omfamna sina svagheter.

– Ju mer jag drar upp dem till ytan, desto starkare känner jag mig.

 Det var först när omgivningen förväntade sig att hon skulle klappa ihop som Annika Jankell förstod hur stabil hon faktiskt var.

– Jag var nybliven ensamstående mamma och skulle klara av att försörja två små barn samtidigt som deras pappa hamnade på löpsedlarna titt som tätt. Mitt i allt insåg jag att folk såg mig som ett offer och tyckte synd om mig, säger hon.

I flera år hade Annika Jankell ägnat sig åt den brandsläckning som livet förvandlas till när man lever med en missbrukare. Hon försökte dölja för omgivningen hur illa ställt det var med dåvarande pojkvännen, Thorsten Flinck. Han var hyllad skådespelare och regissör på Dramaten, men sjönk samtidigt djupare ner i ett mörker.

– Hans personliga problem eskalerade och jag försökte skydda och rädda honom hela tiden. Det var ju helt feltänkt. Men jag hade aldrig varit nära en person med sådana problem tidigare och visste inte ens vad ordet medberoende betydde.

 

Men Annika Jankell såg aldrig sig själv som ett offer. Tvärtom. Den enorma glädjekällan som fanns i parets två döttrar var större än alla problem. Och när livet lugnat sig lite började Annika känna en stolthet över sig själv.

– Jag insåg att jag hade en inre styrka som burit mig och jag tror verkligen på tankekraft, att man hela tiden har valet att bestämma vem man vill vara och om man ska simma eller sjunka.

Varifrån kommer den styrkan?

– Jag skulle gissa att det är min trygga och harmoniska uppväxt med två föräldrar som verkligen älskade varandra och oss. Och att jag alltid fått vara den jag är. Det kan låta så klyschigt, men det är precis som med kärleksförhållanden. När någon ser dig med dina skavanker, men tycker man är okej ändå. Det fanns alltid någon hemma som jag kunde ringa till eller en axel jag kunde luta mig mot. Med den bakgrunden har jag nog klarat många sårbara situationer som vuxen.

 

En annan av de viktigaste lärdomarna under de tuffa åren var hur avgörande det var för självkänslan att våga visa sina svagheter. Annika säger själv att hon varit usel på det under första halvan av sitt vuxna liv. Men varje gång hon i dag lyckas identifiera en svaghet och öppet bekänna den tar hon ett kliv uppåt på må bra-stegen.

För det är inte självklart att visa sig liten, och rentav vek, när man är känd som den duktiga flickan. Den starka. Den som startade antimobbningsgrupper i skolan och som var den givna elevrådsordföranden.

Då finns risken att man till slut börjar rädda alla andra och glömmer bort sig själv.

– Jag tror att det är väldigt vanligt och det kan vara en flykt. Det upptäckte jag med mitt eget Florence Nightingale-beteende, jag hjälpte alla andra för att slippa hålla på med mig själv och mina inre kval. Nu har jag blivit mycket bättre på att anamma det där de säger på flygplan: sätt på syrgas- masken på dig själv innan du hjälper barnen. Man måste vara stark själv för att kunna hjälpa andra.

 

Annika Jankell har just avslutat ett träningsexperiment, att bikramyoga i 40 graders värme i 90 minuter under 30 dagar. Hon strålar när hon berättar om vad man får tillbaka när man orkat sig upp från duntäcket och fylls av energi inför en ny dag. Yogan är räddningen när huvudet inte leder henne rätt i beslut eller när den inre rösten inte orkar göra sig hörd bland allt yttre oväsen.

– Tyvärr lever vi i ett allt snabbare och accelererande samhälle där vi inte hinner se och höra varandra. Man har så mycket rutiner med hämtningar, lämningar, jobb och sociala medier. Men en av fördelarna med att bli äldre är att man blir lite mer avslappnad och lär sig stanna upp, slappna av och njuta lite mer. Jag tänker mycket mer så nu för tiden, att man måste njuta nu! Dra ner axlarna och garva lite mer.

Vad är viktigast, att skratta eller gråta?

– Det är viktigt att inte glömma bort att skratta, det är skrämmande hur lite vi garvar när vi blir äldre. Men man får inte heller vara rädd för att gråta. Samtidigt måste det inte alltid vara gråt med tårar. Jag gråter ofta inombords.

Det känns som att du verkligen är genuint harmonisk. Är du det?

– Ja, men jag kan få allergiutslag när någon säger att jag alltid är så glad. Jag har ju temperament, även om jag är stabil i mitt humör. Det är det där valet igen, hur jag väljer att förhålla mig till livet. Och så länge det inte går helt åt helsike så är jag glad. Om någon frågar mig vad lycka är så har jag ett glasklart svar. Det är att vakna och inte känna något akut hjärnspöke eller någon akut sjukdom. Det ser jag som lycka. Motsatsen till olycka helt enkelt.

Annika Jankell

Ålder: 51.

Gör: Programledare, föreläsare, moderator, journalist, skribent.

Bor: Radhus i Gamla Enskede, Stockholm.

Familj: Döttrarna Flisan, 21, Happy, 19 och särbon Ronnie.

Aktuell: "Jankell i P4", nya podcasten "Jankell & Coard" ihop med journalisten Samantha Coard med premiär den 14 februari, och boken "AGE" som kommer till hösten.

Annikas råd för att hitta livsbalans och inre styrka

1. Hitta balansen

Se på livet som att gå på lina. Det får inte tippa över mellan lycka och sorg, sött och salt. Försök att förhålla dig till vardagens olika känslolägen och hitta en balans mellan kropp och psyke.

2. Vem vill du vara?

Använd din tankekraft och bestäm dig för vem du vill vara. Du har valet att bestämma om du vill fortsätta simma eller om du ska sjunka.

3. Omfamna dina svagheter

Våga visa svaghet. Det har jag själv varit förbaskat dålig på, men jag har fått lära mig. Nu omfamnar jag mina svagheter. Ju mer jag drar upp dem till ytan, desto starkare känner jag mig.

4. Lita på din inre röst

Försök hitta din grundtrygghet när livet är svajigt eller ledsamt. Lita på den egna inre rösten och skit i vad omgivningen säger. Man vet oftast vad man vill, och har svaren inom sig.

5. Var inte alla till lags

Sluta vara "behagsjuk". Du måste inte vara perfekt och hela världen måste inte älska dig. Risken finns att du till slut gör våld på dig själv.

6. Sätt värde på dina nära & kära

Upptäck och värdesätt dem omkring dig som älskar dig med dina skavanker och skit under naglarna.

7. Var snäll

Var snäll mot dig själv. Det är först då du får kraften att hjälpa andra. Jag tror på karma. Om du hjälper någon får du alltid igen det på något annat håll. Och vi växer av att ge.

8. Låt inte yttre bekräftelse styra

Ge inte den yttre bekräftelsen för stor betydelse. De sociala medierna grundar sig på en enorm hunger efter kärlek, men är bara en bekräftelsevärld med luftslott som vi alla hjälps åt att bygga.

9. Njut av nuet!

Njut nu! Livet är ingen repetition - det pågår här och nu. Ät en god kanelbulle, njut av höstlöv i vackra färger. Det är egentligen självklarheterna som är den riktiga livsrikedomen.

10. Lyssna på dig själv

Att lyssna på sig själv går inte per automatik, det är ett arbete som ständigt pågår. Se det som en träning, något du hela tiden måste vara uppmärksam på.

11. Våga möta nya människor!

I gamla familje- och vänskapshierarkier är det lätt att fastna i roller och glömma bort sidor hos sig själv som man får utlopp för i nya möten. Utgå inte alltid från att du har rätt, det är spännande och utvecklande att övertygas om något annat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!