Jan Johansen: "Lådvinet var den farligaste drogen av alla"

Vinnaren av Melodifestivalen, 1995, Jan Johansen tvingades välja mellan familjen och alkoholen.
Nu har han varit nykter i två år och tar ett nytt steg i artistlivet.
- Nu lever jag här och nu, säger han.

Pia och Jan Johansen jobbar med att hitta sin nya relation sedan Jan valt ett liv utan utan alkohol. "Kärleken har varit så stark, det är därför vi klarat det här." Foto: Mikael Sjöberg

Kontraktet som visade att Jan Johansen menade allvar när han friade till hustrun Pia står inramat på en hylla hemma hos paret Johansen. Frieriet kom två veckor efter att de träffats 2001.

- Jag trodde inte på honom så han kom med ett kontrakt som visade att det var på riktigt, säger Pia.

För artisten Jan Johansens del kan man nog säga att frieriet blev livsavgörande. Det var Pia som till slut fick Jan Johansen att förändra sitt liv.

"Skönt att ha flyttat hem"

Han dukar fram skorpor och kaffe när vi kommer på besök till hemmet i Segeltorp i Stockholm. Han har själv bakat skorporna kvällen före.

- Det är viktigt att de inte blir för hårda, de ska vara lite lagom hårda, säger han och konstaterar att han lyckats med baket.

Vi sätter oss i köket i den öppna planlösningen. Katten Alex, en lurvig maine coon, släntrar in. Han har egen kattlucka och kommer in efter en tur i villakvarteren som är de samma som där Jan växte upp.

- Jag bodde bara fem minuter härifrån, och jag tycker det är skönt att ha flyttat hem hit igen. Jag trivs här.

...men något var fel

En dryg månad senare tvingade hustrun Pia honom att välja: familjen eller alkoholen. Foto: Maria GrdeskogI höstas släppte han sitt första album sedan 2003, med självbiografiska texter om sin livsresa fram till nu. En kärlekshyllning till Pia som fick honom att välja ett liv utan alkohol, med den passande titeln "En ny bild av mig".

Den 28 september 2008 sökte Jan hjälp för sin alkoholism, sedan dess har han varit nykter.

- Jag trodde aldrig att han skulle välja den vägen han valde, säger Pia.
För henne ringde varningsklockorna redan första gångerna de träffats.

När de möttes var Jan redan långt gången i sin alkoholism - själv reflekterade han inte över att det var ett problem.

Pia hade två barn sedan tidigare och levde inte alls samma liv med sena partynätter som Jan, och för henne var också artistlivet något nytt.

- För mig var det en helt ny värld som jag bara hade läst om i tidningarna. Allt var helt upp och ner. Så det var med väldigt nyfikna ögon jag kom in i den, fast jag såg att något var fel.

- Det var mycket som var snurrigt som att börja dricka alkohol klockan två eller tre på natten, då brukade jag ha lagt mig.

"Tyckte aldrig att jag hade alkoholproblem"

  Pia tog tidigt i förhållandet hand om att sköta Jans artistliv med bokningar och var med på spelningarna. De började driva företaget Jan Johansen tillsammans.
Det var ofta Pia som fick se till att Jan inte festade till morgontimmarna på turnéer:

- Det var svårt för henne, Pia ville ju inte komma in som en Yoko Ono och vara en glädjedödare i början, säger Jan.
Men, säger Pia:

- Tyvärr så blev jag det. Jag var inte så populär hos en del. Han drack inte varje dag, men flera gånger i veckan.

- Men det kunde lika gärna ha resulterat i att jag drack varje dag.

Vad bottnade ditt drickande i?
- Drickandet var en självmedicinering för att jag skulle bli mer samlad och lugn. Det var som ett filter över allting. Jag hade sämre självkänsla i mitt tidigare liv, men bra självförtroende. Men jag tyckte aldrig att jag hade alkoholproblem.

Hur tänkte du på dig själv under den här tiden?

- Jag tror jag tänkte så här att om jag mådde dåligt i mitt liv, om jag hade motgångar så var det någon annans fel. Det var en ganska egoistisk syn på tillvaron man hade.

Man var bitter på andra om det inte gick bra. Jag såg inte min egen roll i helheten.

- Om jag dök upp till en spelning och sjöng bra tyckte jag att jag hade gjort ett bra jobb, sen om jag var uppe till fyra på morgonen med de andra i bandet, det var man värd efter jobbet. Och om jag var plufsig och trött på morgonen, det glömmer man fort.

Om någon tyckte att gud vad han dricker mycket så tror man att det glömmer dom sen.

Förskönar inte historien

Han berättar naket, utan omsvep och vill inte försköna historien. Om hur han gjorde tappra försök att ändra sitt drickande. Om hur han slutade med sprit, sen öl "för det blev man ju tjock av", och lade av med cigaretter och snus. Kvar var vinet - rött, vitt och rosé. Och när han upptäckte lådvinet blev det plötsligt ännu enklare att dricka

- Lådvinet var för mig den farligaste drogen av alla. Det är inte speciellt dyrt och det är bara att trycka på knappen så kommer det mer. Och varje gång man trycker på knappen blir man lite gladare. Sen somnar man, eller man somnar inte, man slås ut.

"Kunde dricka i fred och drömma mig bort"

Pia försökte på sitt sätt styra Jans drickande.

- Om vi skulle i väg någonstans kunde jag säga att i kväll får du köra för i dag vill jag dricka, bara för att Janne inte skulle dricka, inte för att jag egentligen ville. Men då drack han ju när vi kom hem i stället. Det spelade ingen roll om klockan var tre på natten när vi kom hem.

- Jag har ingen aning om hur mycket han drack då. Jag gick och lade mig.

Och det tyckte bara Jan var bra, säger han:

- Då kunde jag dricka i fred och drömma mig bort.

Även om Jan inte erkände det för sig själv såg Pia tidigt hur hans karriär tog stryk.

Själv minns han hur han vid en spelning såg en vältränad kille i publiken. Plötsligt gjorde killen en min mot Jan och antydde att han såg väldigt fet ut.

- Det var väl inte så schysst, men så kollade jag mig i spegeln och tänkte att, ja, jag är nog rätt fet.

Det är ju ingen som vill ha en risig artist, säger Pia:

- Ett tag var skivbolaget på väg att göra sig av med honom.

Pia vädjade till Jan

Men efter en resa till Thailand kom Jan hem solbränd och några kilo lättare och lyckades visa upp en hälsosammare fasad, och ställde upp i Melodifestivalen 2002.

Men 2005 när sonen Tim föddes eskalerade Jans drickande.

- Man trodde ju att det skulle bli bättre då. Men så här i efterhand har vi förstått att det handlade om att Janne fick mer ansvar. Han hade ju bara haft ansvar för sig själv tidigare, utan att ens klara det. Jag tog ju ansvar för honom.

Pia minns hur hon under graviditen vädjade till Jan att inte dricka:

- Jag minns hur Janne tittade på mig och sa "Jag kan göra mycket men det tänker

jag inte sluta med, så tjata inte om det där".

Det var efter "Sol, vind och vatten-turnén" sommaren 2008 som Pia ställde sitt ultimatum.

- Det var under en tvåmånadersperiod där på sommaren som jag kände att jag skiter i det här, jag orkar inte längre. Och så tyckte jag plötsligt att "fy, vad han ser ut", säger hon:

- Jag var färdig med honom, inte kärleksmässigt. Kärleken har varit oerhört stark, det är väl därför vi klarat oss igenom det är.

Jan stod inför ett val

Hon hämtade Jan efter en spelning, lämnade av honom hemma och körde iväg ensam. Sen ringde hon och bad honom välja - familjen eller alkoholen.
I smyg hade hon kollat upp en klinik dit han kunde vända sig. I morgon ska du åka, sa hon, inte om en vecka.

- Jag gick dit för att Pia hade problem med att jag drack, inte för att jag hade problem.

Det tog några samtal i grupp hos anonyma alkoholister, AA, tills han själv insåg att han var alkoholist.

- Först ville jag inte gå i gruppsamtal, jag ville inte skylta med det här, det var skämmigt. Men det var det bästa jag gjort.

Var du rädd för att sanningen skulle komma fram offentligt?

- Jag ville inte att det skulle avslöjas, inte så mycket för skammen utan för tillfrisknandet. Jag väntade i över ett år innan jag började snacka öppet om det. Jag ville inte förstöra första tiden av rehabiliteringen, det var en speciell tid.

- När man tar bort huvudet-i-sanden-medicinen då kommer den riktiga personen fram, den ville jag lära känna först, den nyktra personen och hur jag fungerar.

Han är innerligt tacksam att Pia stod ut:

- Man måste bli inmålad i ett hörn, oavsett vilket missbruk det gäller.

En wow-känsla

I dag har det gått över två år sedan han sökte hjälp. Han har gått ner mer än 15 kilo, låtit håret gråna i stället för att färga det mörkt, han har lärt sig att leva här och nu.

- Det är en wow-känsla att leva så. Nu är det en dag i taget.

Tillsammans jobbar de för att hitta nya rutiner i relationen.

- Jag träffade ju Janne i hans alkoholism, helt plötsligt träder det fram en annan person sakta med säkert. För oss är det väldigt mycket givande och tagande nu. Det jobbar vi med hela tiden och har fått professionell hjälp.

Och Jan vågar se problemen i dagsljus:

- Nu kan jag göra något åt dem. Det är jobbigt att se allt som måste göras i livet, därför var det lättare att ta några glas vin och glömma för stunden.

Alkoholfritt hemma

En annan viktig del är AA-möten i samtalsgrupp, säger han:

- Jag har sökt upp möten även när jag varit utomlands som i Thailand. Men jag har aldrig tagit ett återfall. Jag har några alkoholfria öl i kylen, och jag har lärt mig att uppskatta alkoholfritt vin. Man behöver inte känna det som att nu måste man sitta och dricka Fanta vid barnbordet.

Numera serveras aldrig alkohol ens till vänner hemma hos Jan och Pia:

- När vi hade middag hemma nyligen med vänner som inte varit här förut sa vi det att det serveras ingen alkohol i det här huset. Man kan nästan se hur folk tänker att oj, vad jobbigt.

- Men det finns en massa i alkoholfri väg som går jättebra att dricka. Och gästerna fick det, det var kanske halvjobbigt i en kvart sen var det jättetrevligt. Och dagen efter tyckte alla att det hade varit jättetrevligt och alla vaknade upp utan huvudvärk.

Hur har bekantskapskretsen påverkats av ditt nya liv?

- En del har fallit ifrån för det blir för personligt, de ser sitt eget problem för nära. Vi har ett par vänner som vi brukade festa mycket med, men de vill fortfarande umgås med oss fast vi inte står med ett glas vin i handen hela tiden.

- Det är absolut självklart att andra kan dricka alkohol när vi är hemma hos andra på middagar, men här hemma serveras inget. Och våra barn ska inte växa upp med den traditionen här hemma.

"Skönt när rädslan rinner av en"

Först hade de inga funderingar på att berätta offentligt om missbruket. Men när det började "tassas" i intervjuer kring frågan något år efter att Jan sökt hjälp valde de att berätta.

- Jag läste själv en intervju om skådespelerskan Petra Nielsens missbruk under min resa, det var intressant och det hjälpte mig mycket. Det känns viktigt att prata om, alkoholen tar så stor plats i samhället i dag säger han.

Och:

- Det är skönt när rädslan rinner av en, för det är rädslan som är farlig när man ska hålla en fin fasad.

FAKTA

Namn: Jan Christian Johansen
Ålder: 44
Född: 9 januari 1966
Bor: Stockholm
Familj: Hustrun Pia, 46, sonen Tim, 5, bonusbarnen Kim, 28 och Christian, 11. (Jan är son till jazztrummisen Egil Johansen).
Karriär: Slog igenom hos svenska folket när han vann melodifestivalen 1995 med
"Se på mig", 1996 duetten "Kommer tid, kommer vår" med Jill Johnson, turnéer, musikaler, fyra gånger melodifestival, tv-program.
Aktuell: Med senaste albumet "En ny bild av mig".

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!