Jan håller sig på dörrmattan
Trendiga spikmattan utlovar bot och lindring - för dyra pengar.
Men Luleåbon Jan Hagström hittade en billigare mirakelkur: en dörrmatta för 39 kronor.
- Det är skönt att lägga sig på den en stund, säger han.
Spikmattan har blivit en succé - trots kritiken från konsumentverket och forskarna. Och trots prislappen. Minst fem-sexhundra kronor kostar den vassa trendmattan.
Pensionerade bilhandlaren Jan Hagström, 63, slog huvudet på spiken när han fann ett budgetalternativ på lågprisvaru-huset Rusta i Luleå:
- Jag såg att entrémattan i plast för 39 kronor hade precis likadana taggar, säger han.
Efter 40 år i fordonsbranschen och många timmar i kalla förarsäten har han värk i ryggen. Speciellt på morgonen. Då är det skönt lägga sig i 10-15 minuter på den gröna Rustamattan. Den har nästan två tusen taggar i hård plast.
Jan jämförde med en spikmatta han precis hade köpt åt sin gamla mor.
- Dörrmattan är minst lika bra. Alla som provar kommer till samma slutsats. Jag har redan köpt fem stycken och gett bort till bekanta, säger han.
"Det är bara blaj"
De dyra spikmattorna, som enligt reklamen bygger på mångtusenårig indisk visdom, ger han inte mycket för.
- Det är bara blaj. Det finns inga underverk. Jag tycker synd om dem som lägger ner hundratals kronor, alla äldre som tror på att de ska bli av med sjukdomar, säger Jan Hagström.
Forskaren och sjukgymnasten David Homayoun Latifpour menar att dörrmattan eventuellt kan lindra värk tillfälligt. När vissa punkter i kroppen stimuleras utsöndras endorfiner och andra uppiggande hormoner.
- I stort sett kan vilken matta som helst fungera, säger han.
- Men det finns ännu inga vetenskapliga studier som undersökt vilka effekter eller bieffekter den här metoden har. Jag tror mest att det handlar om placeboeffekten.