Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nuran Angel Gemalmazs barn-och tonårsår kantades av infektioner, depressioner och dåliga matvanor. I dag är hon en vältränad tjej.
Nuran Angel Gemalmazs barn-och tonårsår kantades av infektioner, depressioner och dåliga matvanor. I dag är hon en vältränad tjej.
Nuran Angel Gemalmazs barn-och tonårsår kantades av infektioner, depressioner och dåliga matvanor. I dag är hon en vältränad tjej.
Nuran Angel Gemalmazs barn-och tonårsår kantades av infektioner, depressioner och dåliga matvanor. I dag är hon en vältränad tjej. Foto: Jan Wiriden, Privat

"Jag vägde 120 kg och hade ingen energi"

GÖTEBORG. Hon var 19 år och vägde 120 kilo - då bestämde sig Nuran Angel Gemalmaz för att ta tag i sitt liv.

Utan varken dieter eller mirakelkurer lyckades hon gå ner 43 kilo.

- Det är som om jag har suttit i en cell och plötsligt fått se solljus, säger hon två år senare.

Nuran Angel Gemalmaz

Ålder: 21
Bor: Göteborg
Familj: Singel
Gör: Studerar. Vill bli läkare eller polis. Driver även bloggen www.120kg.me om sin träning.
Längd: 169 centimeter
Vikt: 77 kilo ("Sist jag vägde det var jag 10 år")

Nurans tips för viktnedgång

Ta kontroll. Ha koll på vad du äter, läs innehållsförteckningen och räkna kalorier.

Ät många måltider och fördela dem jämnt över dagen. Försök att äta varannan eller var tredje timme så att du inte hinner bli hungrig.

Ät en proteinrik kost, med ett underskott av kalorier.

Om du tränar: drick protein­shake innan du åker hem för att stilla hungern. Annars finns risken att du lagar mer mat än du behöver när du kommer hem.

Ät ungefär 150 gram protein per dag och 1 500 kalorier.

Ät mycket kyckling, kalkon och vit fisk. Det är bra proteinkällor.

Ät mycket färgrika grönsaker, men koka, hetta eller mikra dem inte - då försvinner vitaminer, mineraler och enzymer.

Fokusera på vanorna i frukosten. Om du ofta äter yoghurt: se till att jämföra kalorihalten i olika produkter - även från samma företag.

Nuran Angel Gemalmaz, 21, har alltid kämpat mot vikten. När hon föddes vägde hon fem kilo och under hela uppväxten fortsatte hon att eskalera i vikt.

I tonåren blev det allt jobbigare. När Nuran slutade växa, men ändå behöll sina matvanor, fick hon allt oftare besöka läkaren.

Hon försökte gå ner i vikt genom alla möjliga dieter, men ingenting fungerade. Nuran hade astma, var nära att drabbas av diabetes, hade ofta infektioner och läkarna övervägde att låta henne genomgå en så kallad gastric bypassoperation. Hon var även sjukskriven och klarade inte av skolan.

- Jag vägde 120 kilo och hade ingen energi kvar. Jag gick på lugnande, antidepressiva tabletter och sömntabletter, säger hon. Jag var fången i min egen kropp.


Nuran kör hårt på gymmet. Foto: Foto: Jan Wiriden

"Chockade mig själv"

Men under en semesterresa i Dubai för två år sedan förändrades allt. Innan hon reste hade Nuran pratat med en kompis som numera är kroppsbyggare.

- Han sa att jag skulle dumpa alla dieter och i stället bara köra på träning. Muskler har all­- tid fascinerat mig, så jag blev verkligen inspirerad, säger hon.

Samma vecka som Nuran kom tillbaka från semestern köpte hon träningskläder, började gå morgonpromenader och la om sin kost. Den första månaden gick hon ner 10 kilo.

- Jag chockade mig själv så mycket att jag helt enkelt inte kunde sluta och har aldrig mått så bra som jag gjorde då, säger hon.

Motivationen höll i sig och Nuran Angel Gemalmaz började träna allt mer. I dag är hon frisk från allt, tränar 15 timmar i veckan, har inte gjort ett läkarbesök sedan 2010 och drömmer om att få visa sina muskler på scen.

- Nästa år vill jag tävla i body fitness. Det har varit mitt mål länge, säger Nuran.