ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 14 dec 2009 21.03

"Jag mår otroligt dåligt av det här"

Mildringen av sjukreglerna gör ingen skillnad för Patrik Evergren.

Mildringen av sjukreglerna gör ingen skillnad för Patrik Evergren.

Foto: Privat

Riksdagen klubbade på måndagen igenom de nya mildrade sjukreglerna- men de gör ingen skillnad för sjukskrivna Patrik Evergren, 39.
- De borde tagit tillbaka förslaget och tänkt igenom det ordentligt. Allt är så dåligt skött, och ingen vet vad som gäller, säger han.
Efter stark kritik backade regeringen om de nya sjukregler och lade till undantag i det nya lagförslaget. I det tidigare förslaget skulle alla som varit sjukskrivna längre än 180 dagar prövas mot den nya arbetsmarknaden, men i det nya förslaget ges ökade möjligheter att skjuta upp en prövning av den sjukskrivna om det finns särskilda skäl eller om det i annat fall anses oskäligt. Formuleringen omfattar exempelvis cancersjuka vars arbetsförmåga kommer att försämras på sikt och de vars sjukdomstillstånd går upp och ner. Dessutom skall de med allvarlig sjukdom kunna få ersättning med 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten även efter 364 dagar.

Ingen skillnad

På måndagen klubbade riksdagen igenom lagändringen som skall börja gälla från den 15 januari. Men för sjukskrivna Patrik Evergren gör ändringarna i förslaget ingen skillnad. Han har varit sjukskriven sedan tre år efter att ha drabbats av diskbråck med flera operationer som följd. Han arbetade tidigare som chaufför, men kan på grund av smärtan inte sova på nätterna och han klarar knappt av att sitta. Men trots detta blir han utförsäkrad vid årsskiftet.
- Mildringarna i lagförslaget gör varken från eller till för min del. Jag tycker regeringen i stället borde ha tagit tillbaka förslaget och tänkt igenom det ordentligt, säger Patrik som inte vet om han får några pengar i slutet av januari.
- A-kassan säger att de inte vet vilka papper som skall skickas in, och försäkringskassan hänvisar till arbetsförmedlingen som hänvisar till försäkringskassan. Som sjukskriven har jag inget sparat och jag mår otroligt dåligt av det här, säger han.
ANNONS