ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 22 mar 2004 13.48

"Jag kände mig nästan flytande"

"Jag hade aldrig trott att jag skulle dansa
så här utan att vara fullkomligt säker på att ingen såg mig."
Egos reporter har provat Wäxa, en typ av frigörande dans.
Det kallas meditation i rörelse. Tillsammans ska vi, en grupp på sju personer dansa oss mjuka både inombords och i stela muskler. Vi samlas i en danslokal med speglar på väggarna, belysningen är dov, doftljus står utplacerade i rummet och sprider en frisk doft av citrus. Stämningen är lågmäld, avslappad. Aningen lättad över att mina farhågor om att hamna ensam i en grupp av superhypade människor visat sig vara helt onödiga ansluter jag till gruppen av "vanliga" människor. - Vi kommer att börja med en 40 minuters uppvärmning, berättar Andréa Larsdotter, kvällens instruktör och tillika grundare av wäxatekniken. Stående i ring börjar vi med andningen. Under Andréas guidning andas vi genom hela kroppen. Går igenom kroppsdel för kroppsdel. Det känns bra, men ganska märkligt att inte ha några bestämda riktlinjer och rörelsemönster att följa. Att till exempel slappna av i stämbanden kan låta lätt, men det känns lite konstigt att ogenerat göra odefinierbara ljud, så jag är tyst. Sakta rör vi oss sedan runt i lokalen till mjuk instrumental musik. - Se er runt i lokalen, hur ser den ut. Se på varandra, vilka finns här i dag för att dela det här med dig, säger Andréa. Vi dansar fritt i rummet, inga regler, inga bestämda steg. Stela nackar och axlar återfår sin naturliga smidighet och musikens intensitet ökar stegvis. Det här Är skönt! Att bara få följa musiken precis som man känner. Det enda som håller mig tillbaka är mina egna hämningar. När vi är uppvärmda berättar Andréa om de fyra elementen som människan sedan urminnes tider levt med och varit en del av: jord, eld, vatten och luft. - Varje människa har olika mycket av varje element i sig, säger hon. Vi ska låta ett element i taget ta över i kroppen. Hon beskriver och musiken inspirerar: Jorden är tung, drar oss ner mot golvet. Elden är snabb, ryckig och okontrollerad. Vattnet är flytande, rörelserna svepande, luften lätt och fri. I slutet av danspasset kombineras de fyra elementen och någon sorts balans uppstår i kroppen. En meditativ känsla infinner sig faktiskt och jag känner mig näst intill flytande.

FRIGÖRANDE DANS

Många tekniker figurerar inom den frigörande dansen. Vanligast är den amerikanska modellen som utgår från de fem rytmerna. Wäxatekniken är skapad av Andréa Larsdotter. Hon fokuserar på kroppskännedom och kallar tekniken för "meditation i rörelse" För mer information: waxa.org För mer information om frigörande dans, kontakta dans- och träningsanläggningar i din hemstad. Eller gå in på: alternativkalendern.nu ljusasidorna.nu
Frigörande dans - så bra var det
Njutning:

Njutningen steg successivt ju mer jag kunde slappna av. Förmodligen skulle den stiga ytterligare vid regelbundet dansande. Aha-upplevelse:

Jag blev glatt överraskad. Innan var jag lite (fördomsfullt) rädd för att det skulle vara jag och en grupp super "hypade" människor. Men det var alldeles vanliga människor som unnat sig själva en och en halvtimmes dans efter jobbet. Hälsoeffekt:

Avstressande och kul, dessutom fick min stela nacke nytt liv. Det valfria tempot lämnar öppet för både smidighetsträning och rejält med flås för den som så önskar. Dagen-efter-känsla:

Varken sprudlande av energi eller helt fri från stresssymptom. Men jag ler fortfarande vid tanken på min nya erfarenhet. Lätt träningsvärk i ryggen gjorde det tydligt att jag på egen hand kommit åt muskler som ingen gyminstruktör tidigare lyckats med. Egofaktor:

Att släppa på yttre prestationskrav och bara lyssna till sin egen kropp är grunden. Känslan de stunder jag når dit får mig att förstå vikten av det och hur många som skulle behöva det. För ju mer man lär sig att lyssna, desto svårare blir det att ignorera vad som sägs. Dessutom, vi känner större förtroende för en nära vän än en ytligt bekant. Det fungerar likadant med kroppen, ju bättre vi känner den, desto mer kommer vi förstå att tycka om och uppskatta den.

ANNONS