UDDA TIDER. Den som jobbar natt bör tänka på att äta lite lättare, tipsar Anna Ottosson.
UDDA TIDER. Den som jobbar natt bör tänka på att äta lite lättare, tipsar Anna Ottosson. Foto: Thinkstock

Jag jobbar natt - hur ska jag äta?

 FRÅGA:

 

 Hur skall jag äta när jag jobbar natt (21-07)? Har haft ett vikariat under cirka ett år, då gick jag upp cirka sex kilo ...trots att jag sammantaget åt mindre än vad jag gör när jag jobbar dag. Har även försökt att bara dricka te, samt nån frukt... men då blir jag så hungrig att när morgonen kommer, så jag äter för mycket då i stället. Står nu inför att vikariera på natten igen, och vill verkligen inte gå upp igen. Hur skall jag fördela mina mattider, och vad skall jag äta? Hjälp!

Rådvill

 

 PS. Jag rör på mig mycket både på jobbet, men även på fritid då jag har en hund, modell större.

 

 

 ANNA OTTOSSON SVARAR:

 

 Hej Rådvill,

 

 

 För att vara rakt på så är det en påfrestning för kroppen och ibland för vikten vid nattarbete.  Jag rekommenderar dig att äta en middag på kvällen innan ditt arbetspass och sen äta mer lätt mat under natten som till exempel yoghurt, god musli, smörgås och frukt. Om jag vore du, skulle jag försöka hitta en rytm med matpauser  under natten. Precis som många gör på dagarbete - att man tar paus för lunch och eftermiddagspaus. Skillnaden för dig blir att du inte äter lika robust mat utan håller dig till lättare mat under natten. Och sen återgår till det vanliga under dagtid.  Var uppmärksam och känn efter vad som funkar bäst för dig. Och vad du mår bäst av.

 

Varma hälsningar

 Anna

 

 

Läs Anna Ottossons blogg om kost och hälsa här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!