Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 31 aug 2012 06:00

"Jag hoppas kunna sluta medicinera"

För åtta år sedan fick Gunilla Leinsköld, 56, i Göteborg veta att hon hade högt blodtryck. Nu har hon deltagit i en studie på Sahlgrenska och genomfört ett ingrepp med förhoppning om att få ner blodtrycket.

För åtta år sedan fick Gunilla Leinsköld, 56, i Göteborg veta att hon hade högt blodtryck. Nu har hon deltagit i en studie på Sahlgrenska och genomfört ett ingrepp med förhoppning om att få ner blodtrycket.

Foto: Anders Wejrot

Var fjärde svensk har högt blodtryck - ofta utan att veta om det.

 Men med en ny metod kan trycket sänkas ordentligt - och nu visar nya rapporter glädjande långtidsresultat.

- Man kan tänka sig att tusentals slipper äta mediciner i framtiden, säger Bengt Rundqvist, docent och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Lider du av högt blodtryck?

Tack för din röst!

Lider du av högt blodtryck?

Högt blodtryck är en folksjukdom som varken syns eller känns och kan skada både hjärta, hjärna och njurar och öka risken för exempelvis hjärtinfarkt, stroke och njursvikt.

I första hand behandlas förhöjt blodtryck med livsstilsförändringar och läkemedel.

Men i de fallen då inget biter finns numera ett ingrepp som kan sänka blodtrycket med cirka 20 procent hos personer som inte blivit hjälpta av mediciner.

Det är en operation via ljumsken som gör att nervsystemet till njurarna "luras" att sänka blodtrycket.

- Mer än 100 000 människor med högt blodtryck skulle kunna bli hjälpta av metoden som kan finnas på de flesta större sjukhus i Sverige inom några år, säger Bengt Rundqvist, docent och överläkare vid kardiologen på Sahlgrenska Universitetssjuk-huset i Göteborg som var först i Sverige med behandlingen.

Även för liten höjning

I nuläget är ingreppet aktuellt för de som använt flera blodtryckssänkande mediciner utan eller med liten effekt men det kan också bli aktuellt för de med lätt till måttliga blodtrycksproblem.

- Nyligen kom en forskningsrapport där man också behandlat patienter med lindrigare blodtrycksstegring med gott resultat efter tre månader. Och det är ett viktigt steg för att bli ett alternativt sätt att behandla olika former av högt blodtryck, berättar Bengt Rundqvist.

Och i våras presenterades glädjande långtidsresultat på en amerikansk läkarkongress i Chicago.

- De visade dels att blodtrycksänkningen kvarstår upp till tre år efter ingreppet men också att de cirka tio procent av patienterna som hade kvar sitt höga blodtryck några månader efter ingreppet fick lägre blodtryck efter ett till tre år. Det pågår en mycket snabb och spännande utveckling, säger Bengt Rundqvist.

Stressen avgörande

Gunilla Leinsköld, 56, i Göteborg fick veta att hon hade skyhögt blodtryck av en slump för åtta år sedan.

- Jag har varit elitidrottare, aldrig rökt och äter bra. För min del tror jag att det handlar om stress och ärftliga faktorer även om läkarna aldrig kunnat bekräfta det.

Sedan dess äter Gunilla Leinsköld flera mediciner - några av dem har gett henne biverkningar som smärtsamma ledbesvär.

Hoppas slippa medicinerna

Så när en läkare berättade om ett projekt på Sahlgrenska kände hon sig nyfiken och ville delta. I januari genomförde Gunilla ingreppet och efter tre månader hade hennes blodtryck gått ner.

- Det återstår att se vad det har gett för långtidseffekt. Men det är jättespännande att vara med i studien, förhoppningen är ju att kunna dra ner på medicinerna eller till och med sluta med dem.