Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 jan 2011 10:03

"Jag har kalla händer och fötter"

Fråga Anna Bäsén! Expressens medicinreporter Anna Bäsén svarar på dina frågor om hälsa. Har du en fråga som du vill ha svar på? Mejla till: halsofragan@expressen.se
Hej Anna!

Så länge jag minns så har jag haft kalla händer och fötter, finns det något man kan göra åt detta? Är det något speciell kost som hjälper? Det känns inte kul att man alltid har iskalla händer när man exempelvis hälsar på nya människor.

Tack på förhand!
Vänliga hälsningar Emmy

Hej Emmy!

Tack för din fråga! Det är rätt vanligt att ha kalla händer och fötter - jag har det själv. Ett tips är att skaffa handvärmare - de brukar finnas i friluftsbutiker - och kan vara bra att ha med sig i fickan eller handväskan. Kalla fötter är ju inte något socialt problem, men var lite snäll mot dina fossingar och se till att ha rejäla skor med ordentlig sula nu på vinter. Och yllestrumpor värmer faktiskt bättre än bomullsstrumpor, bra yllestrumpor hittar du också i friluftsbutiken.
Jag bad också hjärtprofessor Mikael Dellborg att svara på din fråga, och han säger så här:
Kalla händer och fötter kan upplevas som ett stort problem även om orsaken väldigt sällan är någon bakomliggande sjukdom utan mer att "man är sån". Det är sannolikt den allra vanligaste orsaken. Det finns också tämligen ovanliga, i vissa fall allvarliga, sjukdomar i bindväven liksom ämnesomsättningssjukdomar som kan vara förenade med kalla händer och fötter men det avhandlar vi inte här.

En inte så ovanlig men speciell form av kalla händer är Raynauds sjukdom eller rättare Raynauds fenomen (för det är egentligen ingen sjukdom) där man får kramp i blodkärlen när man varit ute i kylan och kommer in i värmen. Blodkärlen skall normalt dra ihop sig när vi är ute och det är klatt, för att vi inte skall förlora värme, men sen skall dom vidga sig när vi kommer in i värmen. Personer med Raynaud reagerar dock paradoxalt, deras kärl drar ihop sig ännu mer när dom borde vidga sig. Följden blir "vita fingrar" som kan vara mycket smärtsamt, om än övergående. Det finns läkemedel som kan lindra besvären med Raynaud, ex.vis nitroglycerinsalva som din husläkare kan skriva ut åt dig.
 Personer som pga ex.vis högt blodtryck medicinerar med så kallade betablockerare kan också notera att händer, fingrar och fötter blir "kalla". Det beror i det fallet på att läkemedlet blockerar receptorer som i normalfallet hjälper till att vidga blodkärlen. Ingen vidgning = lite för lite blod till fötterna och fingrarna för att det skall kännas bekvämt. Inte farligt men kan kännas kallt ! har man stora besvär kan man diskutera med sin läkare om att byta preparat.

Äldre eller personer med avancerad atherosklerotisk sjukdom alltså åderförkalkning kan ibland drabbas av framförallt kalla fötter pga nedsatt blodcirkulation. Ofta har tillståndet förvärrats av att man ex.vis börjat behandla med betablockerare men det kan också uppträda som en följd av äkta nedsatt blodcirkulation pga diabetes eller åderförklakning som förtränger kärlen.
 Som grädde på moset kan man väl säga, kommer så rökning. Alla ovan nämnda tillstånd försämras mer eller mindre uttalat av rökning. Nikotin och koldioxid och en del andra ämnen i tobak har en förmåga dra ihop blodkärlen och ge en köldkänsla. Där finns det ju som tur är en bra och billig behandling: sluta röka!

Bästa hälsningar
Anna Bäsén, medicinreporter

Relaterat