Styvfadern styrde familjen. "Jag var bara tio år när det började, mamma och pappa hade skilt sig när jag bara var fem år och mamma hade träffat en ny man."
Styvfadern styrde familjen. "Jag var bara tio år när det började, mamma och pappa hade skilt sig när jag bara var fem år och mamma hade träffat en ny man." Foto: Thinkstock

Jag blev utnyttjad av styvpappa i flera år

Läsarna berättar. Vi vill höra din historia. Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen när du hade änglavakt, om kärlek och otro, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

I flera år blev jag sexuellt utnyttjad av min styvpappa. Jag vet inte om mamma visste det från början, men senare fick hon veta och trots det stannade hon hos honom. För mig var det en katastrof, men det dröjde länge innan jag gjorde något åt saken och då var det ordentligt. För fem år sedan bröt jag helt med min mamma, jag vill aldrig mer träffa henne, jag kommer inte ens att gå på hennes begravning.

Jag var bara tio år när det började, mamma och pappa hade skilt sig när jag bara var fem år och mamma hade träffat en ny man. De hade fått två barn och vi hade flyttat ut på landet. Jag blev en modern Askunge, jag fick ta hand om mina småsyskon, jag fick sköta trädgården, allt, jag var som en slav. Min styvpappa styrde med järnhand, han slog mig med en livrem och nöp oss i armarna så att vi fick blåmärken.

 

Men så vid något tillfälle var han plötsligt snäll, han gav mig uppmärksamhet och jag tyckte om det, jag hade aldrig fått det av min mamma.

Problemet var att det slutade inte där. Han började bli närgången och han rörde mig mer och mer. Det gick långt. Jag har fortfarande mardrömmar om hur jag hör hans steg i trappan på natten när han var på väg ner till mitt rum, jag minns hur jag svepte in mig i täcket.

Så där var det i flera år, det hände att han ibland sa att jag hade finare bröst än min mamma, han spelade ut oss mot varandra och jag kunde inte berätta det för någon. Jag visste att ingen skulle tro mig, för mamma trodde mig inte. Varför skulle då någon annan göra det?

 

Jag hatade honom, jag minns en gång när han satt i soffan i vardagsrummet med ryggen mot mig och jag tänkte bara på att om jag hade haft en kniv så hade jag dödat honom. Det var han som tog ifrån mig allt.

Jag träffade en skolpsykolog när jag var 13 år och berättade för henne att jag hatade min styvpappa, men jag sa nog inte varför och ingenting hände. Nu efteråt har jag svårt att förstå hur psykologen kunde missa min situation, den måste ha varit ganska lättläst för henne.

En gång fick min riktiga pappa veta vad som hänt. Han bodde långt bort då, men han tog sitt jaktgevär och satte sig i bilen och körde. Hade inte hans sambo övertalat honom hade han gjort slut på min styvfar. Då tyckte jag det var bra gjort av pappa.

 

Som 15-åring konfirmerade jag mig och då fick jag ett halsband med ett silversmycke som gick att öppna. Jag skrev ner det som hänt och la det i smycket som jag sedan oftast bar med mig. En gång när jag kom hem hade dock mamma hittat lappen och läst vad jag skrivit. Hon konfronterade min styvpappa med uppgifterna och han slog förstås ifrån sig, han sa att jag ljög.

Senare erkände han dock för mamma att det jag skrivit stämde. Trots det stannade hon kvar hos honom.

Jag flyttade hemifrån tidigt, jag var bara 16 år, och tre år senare fick jag mitt första barn. Efter en separation flyttade jag till England och när jag kom hem därifrån tio år senare var jag trebarnsmamma.

 

Jag träffade en ny man, en bra man den här gången, men händelserna från tiden som barn förföljde mig. Jag har haft svårt med tillit, med relationer, med sex, och fram till dess hade jag ofta hamnat i fel sällskap. Jag hade hela tiden försökt låtsas att allt var bra, men under ytan var allt fel.

För fem år sedan bröt jag helt med min mamma. Det var ett svårt beslut, men nödvändigt, vi hade låtsats för länge. Jag bröt ihop själv också, kapitalt. Min sambo ringde en psykoterapeut som jag började gå hos.

På två år vände allting, för första gången kunde jag på riktigt gå igenom allt det som hänt i mitt liv och framför allt övergreppen från ungdomsåren.

Och i dag kan jag berätta om det utan att skämmas. Jag lever med världens mest underbara man och vi har fått två härliga barn tillsammans, så nu är jag fembarnsmor. Jag har ingen kontakt med min mamma och jag vill inte ha det heller. Det enda jag vet är att hon fortfarande lever ihop med min styvpappa.

 

Berättat för Lars Palmborg

Dela med dig av din historia

Det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara helt anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Du kan nå oss genom att ringa vår reporter Lars Palmborg.

Lars finns på 08-738 33 80.

Du kan också skriva till oss på adressen:

Läsarberättelser

Söndag, Expressen

105 16 STOCKHOLM

Vill du skicka ett mejl så går det också bra. Du kan skriva till: lasarberattelser@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!