Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 feb 2006 13:18

Uppdaterad 24 feb 2006 13:26

Ja, killar blir sjukare

Den initiativativlöse fjanten. Ömkar sig själv och kräver full uppmärksamhet och vill bli ompysslad och omhuldad av en kvinna.

Den initiativativlöse fjanten. Ömkar sig själv och kräver full uppmärksamhet och vill bli ompysslad och omhuldad av en kvinna.

"Ni tjejer snackar om att föda barn men ni skulle bara veta hur det känns när en kille är riktigt förkyld."
Sjuka män framställs ofta som ömkliga fjantar.
Nu visar ny forskning att män faktiskt är känsligare än kvinnor för sjukdomar som förkylning och influensa.
Stina Backman, kulturvetenskaplig forskare vid Linköpings universitet, har i sin avhandling granskat bilden av den sjuke mannen i reklam, veckopress, sjukdomsbiografier och kriminalromaner under 1990-talet. Hennes slutsats är att männen ofta porträtteras stereotypt. Hon urskiljer flera huvudtyper som den initiativlöse fjanten, hjälten och strutsen. - Den här typen av bilder skapas naturligtvis inte ur ett vakuum. Visst kan det finnas en viss samstämmighet med verkligheten, säger Stina Backman.

Känsligare

En ny studie tyder på att män faktiskt är känsligare för infektioner än kvinnor. Forskare i Baltimore har genomfört olika tester på råttors immunsystemet, rapporterar brittiska Daily Mail. Hannarnas förmåga att producera antikroppar, som försvarar kroppen mot exempelvis infektionssjukdomar orsakade av virus, bakterier och svamp, visade sig vara sämre än honornas.

Immunförsvaret slår till

Däremot var honornas mer avancerade immunsystem känsligare för sjukdomar orsakade av att kroppens immunförsvar angriper sig självt, som till exempel reumatism och multipel skleros. Forskaren Rebecca Lamason, som lett undersökningen, poängterar att tidigare studier visat att män oftare dör av infektioner än kvinnor. Däremot drabbas kvinnor oftare av just autoimmuna sjukdomar.

Den tappre hjälten.

Låter inte sjukdom stå i vägen för att göra nytta.

Strutsmannen.

Stoppar huvudet i sanden och vägrar erkänna sin sjukdom.