Foto: Karl Nilsson

"Inte en bantningsgrej utan en livsstil"<br />

Varje gång Lena Gustafsson, 43, började räkna kalorier ledde det till max några kilos viktnedgång innan hon blev för hungrig, fick för ont i magen och gav upp.

För henne blev lösningen i stället att minska på kolhydraterna.

– För mig är LCHF inte en bantningsgrej utan en livsstil, säger hon.

Lena hade haft IBS-liknande besvär, med svullen, gasig och värkande mage, ända ­sedan hon var 16 år gammal. De började ungefär samtidigt som hon gjorde sina första bantningsförsök. Att räkna kalorier, leva på sallad och gå hungrig tackade både mage och humör bestämt nej till och det slutade alltid med att hon gick upp det hon gått ner och kanske lite till.

Men även när hon åt som vanligt krånglade magen. I februari 2010, i sviterna av julhelgernas utsvävningar, mådde hon konstant illa och på förmiddagarna var hals- brännan nästan outhärdlig.

- Då var det som om någon gick fram och drog upp en rullgardin framför ögonen på mig. Jag såg sambandet mellan förmiddagsfikat med mackor och min halsbränna, säger hon.

 

Lena började med att byta ut smörgåsarna mot ett par kokta ägg och redan efter två dagar var hennes mående markant förbättrat. Det krävdes lite tillvänjning, hon har alltid älskat bröd, men halsbrännan var så jobbig att det inte fanns något alternativ till att ge upp det.

I samma veva läste hon boken "Den hemlige kocken" som handlar om tillsatsämnen i vår mat. Lena började se över vad familjen åt och halv- och helfabrikat åkte ut. Med tiden drog hon också ner rejält på potatis och pasta, inte för att gå ner i vikt egentligen, utan för att hon märkte att ­magen reagerade varje gång hon åt det. Ersättningen blev massor av grönsaker och fett från riktigt smör och grädde.

Efter ett par månader började folk påpeka att hon hade gått ner i vikt, men Lena slog ifrån sig. Hon hade bantat så många gånger utan att lyckas, och nu bantade hon ju inte ens. Hon beskriver det som att hon hade en skev kroppsuppfattning och kunde inte se att hon blivit smalare.

- Inte ens i juni när jag kunde gå ner i storlek på shorts förstod jag att jag hade gått ner i vikt utan då trodde jag storlekarna hade EU-anpassats till fetare människor.

 

Efter semestern ställde hon sig i alla fall på vågen som visade att hon gått ner 15 kilo.

- Jag trodde jag skulle svimma.

Sakta men säkert fortsatte hon att gå ner i vikt och till nästa sommar visade vågen på 74 kilo. Där har den stannat sedan dess och det är hon nöjd med. Lena har inte strävat efter att bli jättesmal och vill kunna göra avsteg från dieten.

- Jag gillar att baka och tycker inte att LCHF-bakning är ett alternativ, så jag unnar mig bakverk ibland. Men jag kan inte äta samma mängder som förut.

På jobbet ser hon personer som väger lika mycket som hon gjorde tidigare genomgå gastric bypassoperationer.

- Jag blir så himla lycklig när jag tänker på att jag slapp det. När man har haft så mycket problem och nu mår så mycket bättre finns det ingen återvändo.

---

En vanlig matdag

Frukost: Tioprocentig turkisk yoghurt med fröer på.

Frukost nummer två: Kokt ägg och kaffe.

Lunch: Kött, fisk eller fågel, en fet sås och massor av grönsaker.

Middag: Samma som lunchen fast i mindre mängd.

 

Orkar träna

Lena har alltid tränat styrka, spinning eller gympa omkring två gånger i veckan. Träningen har inte påverkats av hennes diet.

Lenas bästa tips

"Välj det som du märker att din kropp mår bra av, oavsett om det är att räkna kalorier eller att äta mycket fett och protein. Man måste hitta sin egen väg."

LENA GUSTAFSSON

Ålder: 43.

Gör: Undersköterska.

Bor: Kalmar.

Familj: Man och två döttrar.

Längd: 161 centimeter.

Vikt då: 95 kilo.

Vikt nu: 74 kilo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande