Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 26 aug 2018 10:30

Vitare tänder – snabbt och säkert

”Många som tänkt bleka tänderna blir väldigt nöjda bara av att göra rent dem hos en tandläkare eller tandhygienist”, säger tandläkaren Silvio Kosovic.

”Många som tänkt bleka tänderna blir väldigt nöjda bara av att göra rent dem hos en tandläkare eller tandhygienist”, säger tandläkaren Silvio Kosovic.

1/2

Foto: Colourbox / denysproduction.com

Det är viktigt att ta bort tandsten och ytliga missfärgningar innan man gör en tandblekning. Då blir nämligen effekten av själva blekmedlet mycket bättre.

Det är viktigt att ta bort tandsten och ytliga missfärgningar innan man gör en tandblekning. Då blir nämligen effekten av själva blekmedlet mycket bättre.

2/2

Foto: Colourbox / bezuglov.ua

Ingen vill ha gula eller missfärgade tänder. 

I dag är det jättevanligt att bleka tänderna – men långt i från alla produkter och metoder fungerar. 

– Missfärgningar som sitter ytligt på tanden kan man ta bort snabbt, säger tandläkaren Silvio Kosovic. 

Här ger han sina bästa råd till den som överväger att bleka tänderna. 

Har du tröttnat på dina gula eller missfärgade tänder och bestämt dig för att göra något åt saken? Du är inte ensam. 

Tandblekning kan vara ett bra alternativ – men ibland det kan räcka med att ta bort tandsten och missfärgningar för att tänderna ska bli vitare och kännas fräschare.  

– Många som tänkt bleka tänderna blir väldigt nöjda bara av att göra rent dem hos en tandläkare eller tandhygienist, säger tandläkaren Silvio Kosovic och fortsätter:   

– Tandsten är lite gultbrunt och kan se tråkigt ut. Missfärgningar som sitter ytligt på tanden kan man ta bort snabbt. Ibland är det bara en tand som man stör sig på och många gånger kan man bleka bara den tanden. 

En rotfylld tand kan man bleka inifrån.  

– Ska man göra en tandblekning får man en ännu bättre effekt av själva blekmedlet om man har gjort rent tänderna innan.

Det är väldigt få som får helt vita tänder efter en tandblekning. Däremot kan tänderna ofta bli ett par nyanser vitare.

Foto: Colourbox / denysproduction.com

Rådet: Gå till tandläkaren

Silvio Kosovic första råd till dem som överväger att bleka tänderna är att gå till tandläkaren för en allmän kontroll och, om det behövs, rengöring av tänder och mun. Tandläkaren kommer se om det är lämpligt att göra en tandblekning eller inte. 

 – Om man till exempel har blottade rotytor är risken större för att man får mer ihållande ilningar efteråt. Det är väldigt ovanligt att man får bestående skador av en tandblekning, men blottade rotytor är en så kallad kontraindikation eftersom man kan påverka pulpan. Det är samma sak med obehandlad karies eller otäta lagningar.

Han påpekar vidare att porslinständer och lagningar inte påverkas av blekmedel. 

 – Det är ju tråkigt om man bleker tänderna och det ser lite randigt ut efteråt, säger Silvio Kosovic, som inte tycker att man ska försöka bleka tänderna på egen hand.  

Om tandläkaren bedömer att en tandblekning kan ha god effekt är det vanligt att man fotograferar tänderna och diskuterar vilket resultatet man kan förvänta sig. Kritvita tänder är sällan ett realistiskt alternativ. 

Därefter gör man en avgjutning av över- och underkäken för att tillverka skenor i mjukplast. Dem använder man sedan ihop med en blekgel i ungefär en veckas tid per käke. 

– Till dem som har goda förutsättningar för att göra en tandblekning utan att råka ut för skador – ja, gör det. Men jag är väldigt tveksam till att göra allt för mycket på hela friska tänder. Då tycker jag det är bättre att göra rent och ta hand om dem så att de fungerar bra, säger Silvio Kosovic.