Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 9 jul 2018 10:45

Symptomen vid stroke som många missar

Misstänker man att någon har drabbats av stroke ska man genast ringa 112, säger professorn Jan Nilsson.

Misstänker man att någon har drabbats av stroke ska man genast ringa 112, säger professorn Jan Nilsson.

1/2

Foto: HJÄRT-LUNGFONDEN / HJÄRT-LUNGFONDEN

Det finns symtom på stroke som många missar – exempelvis en tillfällig svaghet i en arm eller ett ben.

Det finns symtom på stroke som många missar – exempelvis en tillfällig svaghet i en arm eller ett ben.

2/2

Foto: Colourbox

Förlamning i en eller flera kroppsdelar och talsvårigheter är klassiska symptom vid stroke. 

Men det finns symptom som många missar – exempelvis en tillfällig svaghet i en arm eller ett ben. 

– Det är jätteviktigt att man uppsöker sjukhus då, för det kan vara ett tecken på att en stor stroke är på gång, säger professorn Jan Nilsson. 

Varje år drabbas drygt 25 000 personer i Sverige av stroke. Symptomen kommer ofta blixtsnabbt och beror på att en blodpropp eller blödning har orsakat syrebrist i hjärnan, vilket i sin tur leder till skador och förlust av funktioner. 

Till de vanliga och välkända symptomen hör förlamning – i ansiktet, en arm eller ett ben, eller i kroppens ena sida – talsvårigheter och synproblem. Men det finns symptom som många aldrig kopplar ihop med stroke. 

Viktigt att söka vård

Enligt Jan Nilsson, professor vid Skånes universitetssjukhus och ordförande i Hjärt-lungfondens forskningsråd, kan det till exempel handla om en tillfällig svaghet i en arm eller ett ben. 

Den form av stroke som kallas TIA (transitorisk ischemisk attack) brukar beskrivas som en varningssignal för stroke – och då störs nämligen blodcirkulationen i hjärnan tillfälligt. Man får samma symptom som vid en kraftig stroke men de går tillbaka inom högst ett dygn. Och när besvären väl har avtagit struntar tyvärr många i att söka vård.

– Det är väldigt vanligt att det kommer en stor stroke efter en TIA om man inte får behandling. Man tänker "åh, vad skönt, det gick över", när det i själva verket är ett varningstecken och bråttom att komma in till sjukhus. När man kommit in till sjukhus kan man med stor sannolikhet ta bort proppen, om det handlar om en propp, genom att lösa upp den eller suga ut den med katetrar, säger Jan Nilsson.

– Äldre personer kanske man upptäcker det på lite lättare, för det slår igenom så kraftigt när en äldre person har en tillfällig svaghet i en arm eller ett ben. Det märks ganska påtagligt. Yngre personer kanske kan dölja det där lite mer effektivt, fortsätter han.  

Två stora riskfaktorer

Enligt Jan Nilsson finns två stora riskfaktorer: högt blodtryck och förmaksflimmer. 

– Det gäller att kolla sitt blodtryck någorlunda regelbundet, speciellt när man börjar bli lite äldre, säger han och fortsätter: 

– Förmaksflimmer är väldigt vanligt när man blir äldre. Man lider inte så mycket av själva förmaksflimret, däremot ökar risken att det bildas blodproppar inne i vänster kammare och när de ger sig av hamnar de i regel i hjärnan.