Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 24 jul 2018 10:28

Slipp pirret i benen – sov gott hela natten

Den krypande känslan i benen kan orsaka sömnstörningar. Det finns dock finns flera knep som minskar besvären.

Den krypande känslan i benen kan orsaka sömnstörningar. Det finns dock finns flera knep som minskar besvären.

1/2

Foto: RUSLAN GUZOV / COLOURBOX

2/2

Foto: Pressbild Sahlgrenska akademin

Var tionde vuxen drabbas av sjukdomen WED, ofta kallad "restless legs".

Den krypande känslan i kroppen orsakar ofta sömnstörningar – men det går att minska besvären. 

Raska promenader, järnrik kost och massage kan hjälpa. 

Uppemot 750 000 svenskar uppskattas lida av restless legs, enligt WED-förbundet (tidigare RLS-förbundet). Sjukdomen beskrivs som en störande sockerdrickskänsla i benen, ofta i samband med att man ska sova.

– Man har en obehagskänsla och ett jättestort behov av att röra på sig. Många drabbade har svårt att förklara hur illa det är. Sömnen blir förstörd och det kan bli kroniska smärttillstånd, säger Ludger Grote, professor och överläkare vid sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.  

Han berättar att sjukdomen ofta går i vågor och plötsligt kan försvinna efter att man lidit av den i flera år. Den är dubbelt så vanlig bland kvinnor än män. Risken för att drabbas ökar också med åldern.

Behandlingen mot restless legs varierar beroende på varför man har fått sjukdomen.

– Det finns en kraftig ärftlighet, och då kan man känna av sjukdomen redan som ung. Men de exakta mekanismerna i hjärnan känner man ännu inte till, säger Ludger Grote.

 

LÄS MER: Här kan du läsa fler artiklar om hälsa  

Kan kräva medicinsk behandling

Restless legs kan även bero på järnbrist och B12-brist. Därför får man först ta blodprov när man söker vård för sjukdomen. 

Enligt Ludger Grote bör man uppsöka läkare om man känner av den 3-4 gånger i veckan och om sömnen blir påtagligt störd. En procent av alla vuxna har betydande problem och behöver söka hjälp för sjukdomen, berättar han.

– Om man inte har någon brist så finns det läkemedel i form av dopaminpreparat, alternativt smärtdämpande. Om man har mycket svåra besvär så får man starkare smärtmedicin, men det är extremt sällsynt.

 

LÄS ÄVEN: 7 enkla knep – slipp ditt farliga bukfett  

Kallduschar kan hjälpa

Utanför vården finns det många saker man själv kan göra för att lindra den stickande känslan. Kroppslig aktivitet under dagen är generellt bra, medan alkohol och sömnbrist ofta förvärrar symptomen. Att gå ut på en rask promenad, få massage eller duscha benen i kallvatten är andra saker man kan göra. 

– Man kan förbättra situationen med sitt eget beteende, säger Ludger Grote.

Han ger också rådet att helt enkelt försöka tänka på något annat.

– När man är på resa och måste sitta ner länge så kan det vara bra att ha något annat att koncentrera sig på, till exempel sudoku eller datorspel. Något som man tycker är jättespännande, som distraherar en, säger Ludger Grote.