Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 18 jan 2018 10:30

Slipp pirr i benen – sov gott hela natten

Motion kan hjälpa mot restless legs. Dock ska man inte motionera direkt innan sänggående, vilket kan förvärra besvären.

Motion kan hjälpa mot restless legs. Dock ska man inte motionera direkt innan sänggående, vilket kan förvärra besvären.

Foto: Colourbox

Besväras du av pirr i benen när du ska sova? 

Det är du inte ensam om – runt tio procent av alla vuxna upplever det obehagliga pirret i benen ibland och en till två procent har svåra besvär som kräver läkemedelsbehandling. 

Men det finns flera knep för att minska besvären på egen hand. 

– Vad som fungerar är väldigt individuellt, säger överläkaren Ludger Grote. 

Varför vissa människor besväras av restless legs, pirr eller krypningar i benen när de ska sova eller har suttit stilla en längre stund, är oklart. 

Enligt Ludger Grote, överläkare och adjungerad professor vid sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, finns dock en del kända riskfaktorer. 

Järnbrist är en sådan riskfaktor. Det obehagliga pirret i benen kan även hänga ihop med flera andra sjukdomar och sjukdomstillstånd – exempelvis diabetes, njursvikt och ms. Därtill kan vissa läkemedel göra att man drabbas. 

Samtidigt verkar risken för att drabbas öka om någon nära släkting har samma besvär. 

– Det mest vanliga är att restless legs uppkommer spontat eller att det går i familjerna, säger Ludger Grote.  

Fler kvinnor än män är drabbade

Han berättar att omkring tio procent av den vuxna befolkningen i Sverige får obehagliga krypningar i benen ibland, medan en till två procent har mycket svåra besvär som kräver behandling med läkemedel. 

Ludger Grote, överläkare och professor.

Foto: Marie Ullnert / Sahlgrenska universitetssjukhuset

Fler kvinnor som män är drabbade – i många fall uppkommer besvären redan i samband med den första eller andra graviditeten. 

Enligt Ludger Grote finns dopaminpreparat som visat sig ha god effekt mot restless legs, liksom mediciner mot epilepsi. Har man mycket allvarliga besvär kan man till och med få opiater.  

"Stillasittande kan förvärra symptomen"

Men söker man vård för besvären kommer läkaren till att börja med försöka reda ut vad benpirret beror på. Järnbrist kan till exempel enkelt korrigeras, och tror man att besvären är en biverkning från någon medicin kan man byta ut den. 

– Många som har restless legs har listat ut olika knep man kan ta till. Grundprincipen är att man ska undvika sömnbrist. Sömnen ska vara tillräcklig och av god kvalitet. Mycket stillasittande kan förvärra symptomen, säger Ludger Grote. 

– Internet är fullt av berättelser om hur man kan bli bättre – det kan vara massage och stödstrumpor till exempel. Om man inte vill ha läkemedelsbehandling ska man testa vissa knep, men vad som faktiskt fungerar är väldigt individuellt, fortsätter han.