ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Slipp kissa ofta på natten - vakna utvilad

Publicerad 17 jul 2017 10.28
Hälsoliv>Inloggad

Vaknar du ofta kissnödig om natten? Du är inte ensam. 

Det är det vanligaste problemet hos människor som har problem med urinvägarna. 

För de flesta innebär det inget allvarligt. Men på sikt kan det leda till ständig trötthet, sämre livskvalitet och ökad sjuklighet. 

Att vakna kissnödig mitt i natten och behöva gå på toa är ett tillstånd som kallas för nokturi. Bland de som har problem med urinvägarna är nokturi det allra vanligaste problemet. 

För många är nattlig kissnödighet inget problem, men håller det i sig kan det leda till kronisk trötthet, sänkt livskvalitet och ökad sjuklighet. 

– Sömn behövs för att både kropp och själ ska återhämta sig. Att inte sova ordentligt kan påverka immunförsvaret och gör att vi blir känsligare för påfrestningar av olika slag, säger Märta Lauritzen, uroterapeut vid Karolinska universitetssjukhuset.

Bland äldre innebär det också en ökad risk för att ramla.

– Man är lite sömndrucken och kissnödig och har bråttom, och då finns en ökad fallrisk och den är påtaglig, säger Märta Lauritzen.

Finns hjälp

Efter att man fyllt 40 år är det ganska vanligt att gå upp och kissa om nätterna. Men för att det ska utgöra ett problem krävs fler kriterier.

– Om du inte kan somna om, om du måste springa upp mer än två gånger per natt och om du inte får sammanhängande sömn kan det bli ett problem, säger Märta Lauritzen. 

Men det finns sätt att komma tillrätta med problemet. 

Till att börja med kan man föra dagbok över sitt nattliga kissande. Dagboken bör föras över ett par dygn för att se hur stora urinmängderna är totalt, och hur mycket som kommer på natten. I vissa fall är lösningen helt enkelt med att dricka mindre. 

– Har man en balans mellan det man äter och dricker och det man kissar, då kan man se över sina vanor. En normal mängd att kissa per dygn är mellan 1-2 liter, säger Märta Lauritzen. 

Små förändringar i kosten kan göra stor skillnad.

– Har jag ätit en liter jordgubbar på eftermiddagen så kissar jag väldigt mycket sen, säger Märta Lauritzen. 

Motion kan hjälpa

Om man uppsöker en vårdcentral kan de undersöka om det finns några sjukdomar som orsakar det nattliga kissandet. Bland män kan en förstorad prostata leda till spänningar i urinröret som gör man behöver kissa oftare. 

– Det finns också diabetes som kan vara bakgrund. Det kan också vara att man har hjärtsvaghet som gör att urin produceras på natten, säger Märta Lauritzen.

Det finns också sådant man kan göra på egen hand, som bäckenbottenträning. 

– Ett annat bra råd är att se över så att man har en daglig motion. Det behöver inte vara något jätteansträngande men en halvtimmes promenad varje dag är bra för blodcirkulationen, säger Märta Lauritzen. 

Logga in och läs hela artikeln.

Det är helt gratis!

Som inloggad på Hälsoliv och Expressen får du tillgång till mängder med fördelar:

Unika listor

Fördjupande reportage

Guider