Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 23 jun 2018 10:12

Sexologen: Så har ni bättre sex efter 60

"Man får försöka ta hänsyn till varandras eventuella tröghet att komma i gång", säger Margareta Nordeman, psykoterapeut och sexolog.

"Man får försöka ta hänsyn till varandras eventuella tröghet att komma i gång", säger Margareta Nordeman, psykoterapeut och sexolog.

Foto: Copyright: Elisabeth Ohlson Wallin

Det är inte ovanligt att sexlivet blir sämre när man har levt ihop med sin partner i många år. 

Som tur är finns flera bra knep för att öka sexlusten igen. 

– Man behöver uppvakta varandra, säger psykoterapeuten och sexologen Margareta Nordeman.  

Enligt Margareta Nordeman är ett missnöje som pyr i relationen, som en eller båda parter upplever, en mycket vanlig orsak till att sexlusten avtar. Ett första allmänt råd till dem som upplever att sexlivet är dåligt och vill förbättra det är därför att prata igenom relationen med sin partner och förändra det som inte fungerar. 

– I början av en relation är det mycket lättare att hålla i gång ett sexliv. Är man förälskad kommer det nästan av sig själv. Men har man varit gift i 30–35 år och inte har haft ett väldigt bra och frekvent sexliv från början är det lätt att det avtar, och att man inte har så mycket inspiration för att ta tag i det, säger Margareta Nordeman.   

I 60-årsåldern kan kroppen krångla till sådant som tidigare fungerat utan större problem och påverka sexlusten.

Foto: SHUTTERSTOCK

Var toleranta för varandra 

I 60-årsåldern kan kroppen dessutom krångla till sådant som tidigare fungerat utan större problem. Såväl sjukdomar som medicinering kan till exempel påverka sexlusten negativt. 

– För kvinnor är det ju så att man har minskad östrogenproduktion och det påverkar slemhinnorna i slidan. Då kan man behöva hjälp och använda någon form av glidmedel, så att man inte ska bli torr och få ont, säger Margareta Nordeman och fortsätter: 

– Och för män i 60-årsåldern och uppåt är det vanligt att erektionsförmågan avtar. Där gäller det att jobba på toleransen för varandra – man får försöka ta hänsyn till varandras eventuella tröghet att komma i gång. Mannen behöver ofta mer stimulans än vad han behövde som ung för att få erektion och för att få erektionen att hålla under ett samlag.

 

LÄS ÄVEN: Bli pigg och frisk med nyttiga sommarmaten 

 

Sexologen tipsar om att testa att ha sex någon annanstans än i sovrummet – exempelvis ute i naturen.

Foto: COLOURBOX

”Plocka fram leklusten”

Hon tipsar om att man ska fundera på hur sexlivet har fungerat tidigare. Om man gör likadant varje gång, inte har något förspel eller någon sensuell kontakt som föregår samlag – då är det där man ska lägga krutet. 

– Då behöver man försöka plocka fram leklusten lite mer för att kunna stimulera fler sinnen, eftersom det för det mesta, för både män och kvinnor, krävs andra förberedelser. Särskilt för kvinnor i den åldern är det sällan man tänder till bara för att maken, eller ens kvinnliga partner, tar i en. Utan man behöver lite laddning, säger Margareta Nordeman. 

Hon tycker också att man ska våga prata om sexlivet med sin partner. Är man inte nöjd ska man ta upp det utifrån sin egen upplevelse – på ett moget och sätt som inte är anklagande. 

– Då är det viktigt att den andra inte tar det som kritik, säger Margareta Nordeman.  

 

 

LÄS ÄVEN: Kanonläge att fynda solresor till Medelhavet