Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 8 feb 2018 17:25

Så tacklar du svartsjuka i förhållandet

Känslan av att vara otillräcklig eller rädslan för att bli utbytt av sin partner är fullt naturlig. Men börjar din svartsjuka inskränka på din partners frihet kan det få förödande konsekvenser.

Känslan av att vara otillräcklig eller rädslan för att bli utbytt av sin partner är fullt naturlig. Men börjar din svartsjuka inskränka på din partners frihet kan det få förödande konsekvenser.

Foto: Colourbox

Känslan av att vara otillräcklig eller rädslan för att bli utbytt av sin partner är fullt naturlig.

Men börjar din svartsjuka inskränka på din partners frihet kan det få förödande konsekvenser.

– Det brukar på sikt trasa sönder vilken relation som helst, säger Anna Bennich Karlstedt, leg. psykolog.

Blir du lätt orolig när din partner roar sig på annat håll, och går din hjärna på ständigt högvarv när du listar personerna din partner kan tänka sig träffa? 

En viss osäkerhet och svartsjuka är inget ovanligt, och är något de flesta kan hantera.

– Jag tror att alla personer som varit i en relation som varit viktig upplevt svartsjuka när kärleken känns hotad. Känslan är väldigt mänsklig och kan ibland upplevas som en positiv bekräftelse på kärleken man har för varandra, säger Anna Bennich Karlstedt, leg. psykolog och författare.

Svartsjuka är en känsloreaktion som är väldigt lik ångest och panik, och som i parrelationer uppstår ur en rädsla att bli utbytt och utslängd i kylan.

– Om man har problem att kontrollera sin svartsjuka blir känslan väldigt dominerande, och det leder ofta till att kroppen går upp i varv, vi blir stressade och känner signaler på hot.

Anna Bennich Karlstedt menar att det första steget mot att minska sin svartsjuka är självinsikt.

Foto: Pressbild.

Ett vanligt sätt för en person att hantera sina känslor av svartsjuka är att leta efter signaler som antingen bekräftar eller avfärdar dem. Börjar din partner tjuvläsa dina sms eller begränsa din frihet genom att reagera med vrede eller kontroll över att du ska i väg på den jobbfesten, bör du vara på din vakt.

– I värsta fall leder svartsjuka till en destruktiv relation. Värst blir det om den svartsjuke saknar insikt om problemet och dessutom reagerar med vrede. I de fallen kan den svartsjuke lägga ansvaret på sin partner, "hade inte du hållt på så där, hade jag inte blivit svartsjuk". Det brukar trasa sönder vilken relation som helst. 

Vanligt bland par som drabbar samman på grund av svartsjuka är att man hamnar i en ond spiral. Du kanske börjar fabricera historier om vart du varit för att undvika stora bråk, eller klä dig på ett visst sätt för att vara din svartsjuke partner till lags.

I det långa loppet är det inget lyckosamt koncept, enligt Anna Bennich Karlstedt.

– Många anpassar sig i hopp om att svartsjukan ska gå över, men problemet är att den inte gör det. Ofta ökar den i stället på sikt. Man kan ju ha kollat ett sms och lugnats lite, men imorgon är en annan dag och då plingar partnerns telefon igen. Den som är svartsjuk behöver ofta hjälp utifrån för att hantera problemet, det kan ingen partner ha ansvar för.