Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 12 mar 2018 10:56

Så slipper du kissa ofta på natten

Uppemot hälften av alla svenskar över 50 år kan uppleva det ständiga nattkissandet som ett problem. Gör man det bör man söka vård, menar läkaren Lars Malmberg.

Uppemot hälften av alla svenskar över 50 år kan uppleva det ständiga nattkissandet som ett problem. Gör man det bör man söka vård, menar läkaren Lars Malmberg.

Foto: Colourbox

Att behöva gå upp och kissa flera gånger varje natt kan förstöra din nattsömn. 

Men det finns hjälp att få – många kan uppleva en stor förbättring bara av att dricka mindre och klokare under dygnet.

– Om man upplever kissandet på natten som ett bekymmer ska man söka vård, säger läkaren Lars Malmberg.  

Bland vuxna är det vanligt att gå upp och kissa någon gång under natten. 

Men somliga behöver gå upp och kissa flera gånger per natt – vilket kan störa nattsömnen och leda till trötthet och en sämre livskvalitet. Uppemot hälften av alla svenskar över 50 år kan uppleva det ständiga nattkissandet som ett problem. 

Enligt Lars Malmberg, läkare och chef vid urologen på Skånes universitetssjukhus, är det just om man upplever att nattkissandet är ett bekymmer som man ska uppsöka sjukvården. 

Men många blir hjälpta bara av att dricka mindre och klokare under dygnet (se faktarutan med knep för att minska besvären). 

 

Läs även: För dig som är inloggad – här kan du läsa fler artiklar 

 

Sjukdomar kan orsaka nattkissandet

Lars Malmberg förklarar att tillståndet – som heter nokturi – kan ha sin grund i sjukdomar som hjärtsvikt och sömnapné. Från 75-årsåldern och uppåt är tillståndet ungefär lika vanligt förekommande bland kvinnor och män.  

– I medelåldern och uppåt är det sannolikt lite vanligare hos män, eftersom en del av de här patienterna har en prostataförstoring som irriterar blåsan, så att man ofta behöver springa på toaletten, säger Lars Malmberg. 

Vid en utredning kontrolleras till att börja med hur mycket och när man kissar under ett dygn. Det första råd patienterna får är att inte dricka mycket under eftermiddagen och kvällen, enligt Lars Malmberg. 

Därefter letar läkarna efter andra sjukdomar som kan orsaka nattkissandet. 

Läkemedel håller urinproduktionen nere 

I de fall det inte är någon sjukdom som orsakar toalettspringandet nattetid kan förklaringen i stället vara hormonell. 

– Orsaken kan vara att man bildar för lite av ett hormon som får njurarna att koncentrera urinen. Det här hormonet utsöndras under natten och gör urinen koncentrerad så att blåsan fylls långsammare. När man åldras kan den här mekanismen försämras, vilket gör att man bildar väldigt mycket urin nattetid, säger Lars Malmberg.  

– Det finns ett läkemedel som heter Desmopressin som man kan ta innan man går och lägger sig. Då bildas inte lika stora volymer urin och man sover oftast bättre. Det fungerar jättebra, fortsätter han.