Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 13 nov 2017 15:42

Så lindrar du din astma

Astma kan göra att man får tung att andas och det kan vara jobbigt att anstränga sig. Christer Janson, professor och överläkare vid lung- och allergikliniken på Akademiska sjukhuset, säger att man ska motionera även om man har astma.  Då kan man ha nytta av att ta luftrörsvidgande läkemedel innan motionspasset för att kunna orka med det bättre, säger han.

Astma kan göra att man får tung att andas och det kan vara jobbigt att anstränga sig. Christer Janson, professor och överläkare vid lung- och allergikliniken på Akademiska sjukhuset, säger att man ska motionera även om man har astma. Då kan man ha nytta av att ta luftrörsvidgande läkemedel innan motionspasset för att kunna orka med det bättre, säger han.

Foto: Colourbox

Så många som tio procent av alla svenskar kan lida av astma. 

Sjukdomen gör att man får tungt att andas och det kan vara jobbigt att anstränga sig – men det finns olika sätt att lindra besvären. 

– Om man har problem med övervikt blir astman ofta bättre om man går ner i vikt, säger Christer Janson, professor och överläkare.  

Astma är en kronisk inflammation i luftvägarnas slemhinnor som gör att luftflödet till lungorna begränsas. Det kan leda till andnöd och hosta – och om man inte behandlar astman kan man ha svårt att leva ett aktivt liv. Så många som en av tio svenskar kan lida av astma. 

Men det finns flera sätt att lindra besvären. En enkel regel är att man ska undvika situationer där man utsätts för sådant man är allergisk mot eller känslig för.  

– Om man har problem i samband med ansträngning vill vi verkligen att man anstränger sig och motionerar. Då kan man ha nytta av att ta luftrörsvidgande läkemedel innan motionspasset för att kunna orka med det bättre, säger Christer Janson, professor och överläkare vid lung- och allergikliniken på Akademiska sjukhuset.   

Han säger vidare att det finns ett tydligt samband mellan astma och övervikt.

– Om man har problem med övervikt blir astman ofta bättre om man går ner i vikt. Fettvävnaden runt lungorna gör att lungorna har mindre plats och blir hoppressade.

Astmatiker bör heller inte röka – eftersom läkemedelsbehandlingarna inte är lika effektiva då. 

Pälsdjursallergiker bör göra sig av med djuren

Att hålla bostaden fri från damm hålls ibland fram som ett sätt att lindra besvären. Det här är dock inget som Christer Janson och hans kolleger tar upp med sina patienter. De avråder i stället från rökning i hemmet och uppmanar att man testar sig för pälsdjursallergi – vilket kan förvärra astman. 

Vad gäller kosten finns inga tydliga förhållningsregler för astmatiker. Enligt Christer Janson finns ett par studier som visar att personer som äter mycket färsk frukt har mindre astmabesvär. 

–  Men det är inte så bra data att vi kan säga "vill du undvika astma ska du äta på det här sättet". Så långt har vi inte kommit än.

Läkemedelsbehandling allra viktigast

Christer Janson håller fram att det är mycket viktigt att astmatiker har en bra läkemedelsbehandling – allra viktigast är att man tar kortisoninhalationsläkemedel.  

– För man är inflammerad i luftrören och bör behandla den inflammationen, säger han.

Därtill finns bra luftrörsvidgande mediciner som kan användas som komplement till kortisonbehandlingen eller vid behov. Enligt Christer Janson är det också viktigt att man inte slarvar med behandlingen – vilket många dock astmatiker gör.