Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 12 okt 2017 11:26

Så håller ni lusten vid liv i en lång relation

Att hålla lusten vid liv i en lång relation kan vara enklare sagt än gjort.

Att hålla lusten vid liv i en lång relation kan vara enklare sagt än gjort.

1/2

Foto: Shutterstock

Det kan vara bra att åka bort tillsammans och rå om varandra.

Det kan vara bra att åka bort tillsammans och rå om varandra.

2/2

Foto: Shutterstock

Att hålla lusten vid liv i en lång relation kan vara enklare sagt än gjort. 

Men egentligen krävs inga avancerade knep.

Det viktiga är att hinna se varandra och hitta tillbaka till spänningen, menar sexologen Margareta Nordeman. 

För de allra flesta människor så är det viktigt med ett fungerande sexliv i sin relation – det är det som gör skillnaden mellan en kärleks- och en vänskapsrelation. När man är nyförälskad behöver man inte anstränga sig – men efter några eller många år tillsammans kan många uppleva att det är svårt att känna den där härliga passionen man kände i början. 

 – Det viktiga är att hålla kvar dynamiken i ett förhållande. Man ska inte sträva efter att bli en gemensam enhet, för då försvinner dynamiken. Man behöver ha ett privatliv, även om man lever ihop med någon i många år. Risken är väldigt stor att den sexuella attraktionen försvinner när man känner varandra utan och innan, säger Margareta Nordeman, sexolog och psykoterapeut. 

För att behålla spänningen är det viktigt att ha egna intressen och egna vänner – så att man inte gör precis allt tillsammans. Margareta Nordeman menar att man exempelvis ska undvika att gå på toaletten och borsta tänderna tillsammans – det kan vara bra att stänga dörren om sig ibland. 

Margareta Nordeman, sexolog och psykoterapeut.

Foto: / Copyright: Elisabeth Ohlson Wallin

Träffas i nya sammanhang 

För att få upp spänningen igen kan det också vara bra att försöka dejta och träffas i andra sammanhang, säger Margareta Nordeman. 

– Har man ekonomi så kan det vara bra att åka bort på en weekend och rå om varandra. Men man kan också fixa en picknick och gå ut tillsammans. Att byta miljö är bra.

I bland kan det dock kännas svårt att få till de där träffarna. Kanske kommer barn, jobb och det stressiga vardagslivet emellan. Då får man jobba lite hårdare på att se varandra, menar Margareta Nordeman.

– Man måste lyssna och prata med varandra. Och så ska man stänga av alla sina telefoner och datorer, det är rena döden för sexlivet. Man kan inte sitta och läsa på sin telefon samtidigt som man tänder sexuellt på sin partner, det funkar inte. 

Ett av Margareta Nordemans tips för att hålla intresset vid liv är att sätta av 15 minuter per kväll och partner. 15 minuter där man bara lyssnar på varandra och berättar om vad man har tänkt på – utan någon motargumentation från den andra partnern. 

– Man måste skaffa sig tid när man kan ägna sig åt varandra. Om man är stressad och bara har måsten i huvudet så lägger sig ofta lusten väldigt långt bak. Har man mycket så får man hjälpa varandra med avlastning. Omtänksamhet, värme och uppmärksamhet är tre saker som är väldigt gödande för den sexuella lusten. 

Logga in och läs hela artikeln.

Det är helt gratis!

Som inloggad på Hälsoliv och Expressen får du tillgång till mängder med fördelar:

Unika listor

Fördjupande reportage

Guider