Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 4 dec 2017 12:44

Så håller du huden ung och fräsch

Det finns många sätt att hålla huden ung och fräsch – fuktkrämer kan vara bra för att komma till rätta med torrhetstecken.

Det finns många sätt att hålla huden ung och fräsch – fuktkrämer kan vara bra för att komma till rätta med torrhetstecken.

1/2

Foto: Colourbox

Men du kan hjälpa huden på traven så att den inte åldras i förtid och håller sig fräsch.

Men du kan hjälpa huden på traven så att den inte åldras i förtid och håller sig fräsch.

2/2

Foto: Colourbox

Huden blir tunnare, mindre töjbar och torrare när vi blir äldre.  

Men du kan hjälpa huden på traven så att den inte åldras i förtid och håller sig fräsch. 

– Det är de klassiska sakerna som är viktiga: mat, sömn och att man har ett hälsosamt leverne totalt sett, säger hudexperten Marie Lodén.  

En av hudens allra viktigaste funktioner är att hålla oss friska invärtes. Och även om huden blir tunnare, torrare och mindre töjbar när vi blir äldre klarar den fortfarande av att skydda kroppen från skadliga saker i vår omgivning på ett bra sätt. 

Det menar Marie Lodén, apotekare och en av Sveriges främsta hudexperter. 

– Huden är vårt skydd mot omgivningen och utsätts för sol och mycket annan yttre påverkan. Nu mot vintern känner huden av kylan, den torra luften och blåsten på ett annat sätt än andra organ i kroppen gör. Men huden klarar av sin uppgift väldigt bra ändå, trots att den blir gammal, säger Marie Lodén.   

Men rynkiga blir vi. 

Och om man vill hålla huden ung och fräsch kan man börja med att undvika två saker: att sola överdrivet mycket och att röka. 

– Solen är en väldigt kraftig försämrare av hudkvaliteten, säger Marie Lodén. 

Oklart vad antirynkkrämer har för effekt

I övrigt ska man försöka leva hälsosamt. 

– Det är de klassiska sakerna som är viktiga: mat, sömn och att man har ett hälsosamt leverne totalt sett. Sedan påstår många att antirynkkrämer ska ha bra effekt, men det är jag inte riktigt övertygad om. Det kanske kan vara mysigt att unna sig en ansiktskräm eller en skön rengöring, men det är mera tro och hopp än vetenskap över det där, säger Marie Lodén. 

– Om man inte är torr i huden förstås. Där kan ansiktskrämer vara bra för att ta bort torrhetstecken, fortsätter hon. 

När det gäller maten är det viktigt att få i sig tillräckligt mycket vitaminer – det är viktigt för hela kroppen, inklusive huden. Därtill är regelbunden motion bra. 

Syns tydligt om man sovit dåligt

Och det ligger ändå en del sanning bakom begreppet "skönhetssömn".  

– Sömnen påverkar vattenbalansen, stunsen i huden, blodflödet. Du ser blekare ut och får en annan hudton om du sover dåligt. Dessutom får du en annan mimik om du sover dåligt. Det är många småmuskler i ansiktet som håller det i form och blir du trött i hjärnan kommer det att återspeglas i ansiktet, säger Marie Lodén.     

Marie Lodén.

Foto: Eviderm Institute

Att ens vattenintag skulle vara väldigt viktigt för huden tror Marie Lodén inte på. 

– Jag tycker inte man har kunnat slå fast att vatten har stor betydelse för huden. Kroppen har en delikat kontrollmekanism för att reglera vattnet i kroppen, säger hon och fortsätter: 

– Men självklart om man hamnar i ett uttorkat tillstånd, om man dricker mycket alkohol eller så, då syns det också på huden. Men att dricka mer vatten när man har en normal vattenstatus, det påverkar inte huden, säger hon.