ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Så förhindrar du alzheimers

Publicerad 7 jul 2017 15.54
Hälsoliv>Inloggad
MEDELHAVSKOSTEN. Nya forskningsrön tyder på att en viss slags olja kan förhindra symtom som är typiska för Alzheimers sjukdom.

MEDELHAVSKOSTEN. Nya forskningsrön tyder på att en viss slags olja kan förhindra symtom som är typiska för Alzheimers sjukdom.

Foto: SHUTTERSTOCK

Nya rön tyder på att extra jungfruolja kan förhindra uppkomsten av symtom som är typiska för Alzheimers sjukdom.

Lovande försök har gjorts på möss och nu är forskarna bakom en amerikansk studie optimistiska om att olivoljan även ska vara bra för människor.

– Ju mindre skador vi har till följd av skadliga fetter och åderförkalkning, desto bättre. Sedan är frågan om olivoljan har någon annan effekt som vi inte känner till än, säger professor Bengt Winblad i en kommentar till de nya rönen.

Vegetabiliska oljor, och kanske främst den olja som först pressas fram ur oliverna, är en basvara i den så kallade Medelhavskosten.

Just Medelhavskosten har enligt mängder av studier visat sig vara väldigt bra för vår hjärthälsa.

– Det har kommit en massa studier om just den här kosten och det är klart att det inte är bra att få en massa onyttigt fett i kärlen, säger professor Bengt Winblad, verksam vid Karolinska institutet och världsledande forskare inom geriatrik.

Kosten bra för hjärnan

Nyligen publicerades alltså en studie i den vetenskapliga tidskriften Annals of Clinical and Translational Neurology som tyder på att kosten även kan vara bra för vår hjärna.

Studien refereras nu på sajten medicalnewstoday.com. 

Huvudförfattare är professor Domenico Praticò vid Temple University i Philadelphia i USA. 

Praticò och hans grupp av forskare utförde sina experiment på genetiskt modifierade möss, som alla var manipulerade med tre typiska egenskaper för Alzheimers sjukdom. 

Det handlar om minnesförsämring, klumpar av plack som byggts upp av proteinet beta-amyloid samt försämrade neurofibriller, alltså de små trådar som är nödvändiga för att nervcellen ska fungera. 

– Man har satt in tre mutationer för att få en riktig patologi. Man kan säga att den överuttrycker mängden beta-amyloid. Ett problem med den här typen av möss är att den inte överensstämmer med våra sjuka patienter, säger Bengt Winblad.

Extra jungfruolja gav bättre minne 

Forskarna vet inte vad som orsakar alzheimers men man tror att de två proteinerna beta-amyloid  och tau kan ligga bakom sjukdomen. 

I en frisk hjärna hjälper tau till med att transportera näringsämnen och andra molekyler till hjärnans nervceller. 

Hos en person med alzheimers däremot så tovar proteinet ihop sig i nervcellen. Cellen kan då inte ta emot näringen och dör följaktligen. 

Forskarna delade upp labbmössen i två grupper. Efter sex månader, innan de hunnit utveckla sjukdomen, justerade man deras kost så att den ena gruppen gavs en vanlig kost och den andra fick extra jungfruolja i sin. 

Mössens utseende förändrades inte mellan grupperna. 

Men när man testade deras kognitiva färdigheter som förmågan att orientera sig i rummet, arbetsminnet och inlärning så såg man väsentliga skillnader mellan de båda grupperna. 

SYMPTOM. Tidiga tecken på Alzheimers är minnesproblem, nedstämdhet och förändrad tidsuppfattning.

Foto: SHUTTERSTOCK

Förbättrade hjärnvävnaden

Den grupp som fått det extra tillskottet av jungfruolja presterade betydligt bättre än den grupp som blev utan. Bland annat fungerade kontaktpunkterna, synapserna, mellan nervcellerna bättre. 

Professor Domenico Praticò kunde dessutom se en märkbar förbättring av deras hjärnvävnad. 

Omsättningen av proteiner i nervcellerna innebar att det giftiga avfall som samlats mellan cellerna kunde lösas upp och försvinna.  

Processen heter autofagi och betyder ”självätande” och är i själva verket en renhållningsprocess där överflödiga eller skadade delar från cellens inre bryts ner.

I det här fallet ledde det till en dämpad ansamling av plack och proteinet tau. 

– Man tänker att den är minskad vid alzheimer och kan man öka den så att det skadliga försvinner, så vinner man så klart på det, säger Bengt Winblad.

Forskarna kommer nu gå vidare med fler tester av möss.  

Förhoppningen är att rönen så småningom ska komma oss människor till godo.

Professor Bengt Winblad har sina reservationer när det gäller studiens tillämpbarhet men håller med om att en nyttig kost och motion är det bästa sättet att hålla sig frisk, inte bara från demenssjukdomar.

Logga in och läs hela artikeln.

Det är helt gratis!

Som inloggad på Hälsoliv och Expressen får du tillgång till mängder med fördelar:

Unika listor

Fördjupande reportage

Guider