Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 7 maj 2018 09:41

Ny studie: Träna hårt för att lindra din reumatism

Människor som lider av ledgångsreumatism får inte bara en begränsad rörelseapparat, utan löper också minst 50 procent högre risk än andra att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Människor som lider av ledgångsreumatism får inte bara en begränsad rörelseapparat, utan löper också minst 50 procent högre risk än andra att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

1/2

Foto: Colourbox

Intensiv träning kan lindra reumatismen och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, visar en ny studie.

Intensiv träning kan lindra reumatismen och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, visar en ny studie.

2/2

Foto: Shutterstock

Intensiv träning kan minska inflammationen hos reumatiker – och samtidigt minska riskerna för att få hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en ny studie från Umeå universitet. 

– Patienterna visade tecken på minskad sjukdomsaktivitet och färre ömma leder efter träningsperiodens slut, säger Kristina Hörnberg, doktorand i reumatologi.

Förr trodde man att man rörelse vid inflammation var något farligt och att det kunde förvärra situationen. Men på senare år har det blivit allt tydligare att träning tvärtom kan lindra problemen. Nu visar en ny studie från Umeå universitet att möjligheterna för intensiv konditionsträning för reumatiker är större än man trott. 

I studien har man låtit ett antal patienter delta i intensiv spinningträning och mätt effekterna, som enbart varit goda. Patienterna förbättrade sin syreupptagningsförmåga och samtidigt dämpades inflammationen i kroppen.

– Vi kunde inte se några negativa konsekvenser av den tuffa träningen. Patienterna visade tecken på minskad sjukdomsaktivitet och färre ömma leder efter träningsperiodens slut, säger Kristina Hörnberg, doktorand i reumatologi, som gjort studien. 

Kristina Hörnberg, doktorand inom reumatologi vid Umeå universitet.

Foto: Pressbild

Fler kan delta än man tror

Enligt Kristina Hörnberg kan fler än man tror vara med på högintensiv träning.

– Det är träning som fungerar för fler än man tror. Det var en stor bredd i hur stora funktionsnedsättningar patienterna hade, vi hade människor som hade proteser och som var stelopererade i leder och ändå kunde delta. 

 

LÄS MER: Livsmedlen som kan lindra reumatism 

 

Hörnberg påpekar dock att träningen inte behöver vara tuffa spinningpass – så länge man får upp flåset gör det skillnad i kroppen. 

Förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Människor som lider av ledgångsreumatism får inte bara en begränsad rörelseapparat, utan löper också minst 50 procent högre risk än andra att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Därför är det extra viktigt med rörelse för reumatiker, menar Kristina Hörnberg.

– Vi vet att både fysisk aktivitet och syreupptagningsförmåga oberoende av varandra är starkt relaterade till risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det är väl studerat att träning ger goda effekter och påverkar risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke, säger hon.