Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 23 sep 2017 05:42

Nötterna som kan skydda ditt hjärta

Nötter innehåller mycket nyttiga antioxidanter som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Nötter innehåller mycket nyttiga antioxidanter som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Foto: Colourbox

Nötter är nyttigt – inte minst för ditt hjärta. 

Antioxidanterna, som nötterna är fulla av, skyddar mot åderförkalkning.

– Tar man lite nötter då och då så hjälper man till att hålla kärlen friska, säger Joep Perk. 

Flera studier har visat att nötter kan ge minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Nötter innehåller många viktiga näringsämnen som påverkar din hälsa positivt – som enkelomättade och fleromättade fetter, protein, magnesium och vitamin E. Och framför allt innehåller nöter antioxidanter, som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. 

– Åderförkalkning är en sjukdom där kärlväggarna blir skadade, bland annat av kolesterol. Ska man göra det väldigt enkelt kan man kalla det för rostangrepp – och för det måste man ha ett skydd. Vi ser antioxidanter som ett skydd mot åderförkalkning, och det finns massor av antioxidanter i nötter, säger Joep Perk, professor i hälsovetenskap på Linnéuniversitetet. 

Joep Perk var med och tog fram de riktlinjer från Europeiska kardiologsällskapet som rekommenderar att man bör äta cirka 30 gram osaltade nötter varje dag. Riktlinjerna grundar sig i ett flertal forskningsrapporter. 

Enligt professor Joep Perk är riktlinjen att äta 30 gram nötter per dag, vilket motsvarar en liten näve.

Foto: Colourbox

Nötter pricken över i:et 

–  I våra riktlinjer säger vi upp till 30 gram per dag, en liten näve helt enkelt, säger han. Men det viktiga är att man håller kroppen i form, äter sunt och inte röker. Sköter man sig så kan nötter ses som pricken över i:et. 

Om det är valnötter, cashewnötter eller pecannötter man äter spelar ingen större roll, enligt Joep Perk. Däremot kan man tänka på mängden och vilken typ av nötter man äter – att äta nötter med socker eller choklad på i större mängder är klart bäst att undvika. 

– Om man äter väldigt mycket nötter får i sig en massa kalorier och det är inte så fullt så bra. Men med lite måttlighet går det alldeles utmärkt, säger Joep Perk. 

Logga in och läs hela artikeln.

Det är helt gratis!

Som inloggad på Hälsoliv och Expressen får du tillgång till mängder med fördelar:

Unika listor

Fördjupande reportage

Guider