Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 21 mar 2017 13:57

Så kan du förebygga fettlever

Motion är en del i behandlingen av fettlever.

Motion är en del i behandlingen av fettlever.

Foto: Colourbox

Fettlever är en dold folksjukdom – men ingen vet exakt hur många svenskar som är drabbade.

I dag finns inget läkemedel som är inriktat på fettlever, men en ny studie kan vara en ny behandlingsstrategi på spåren.

– Vi hoppas att behandlingen kommer att kunna användas kliniskt inom ett eller max två år, säger Adil Mardinoglu, en av forskarna bakom studien.

Fettlever hör till de vanligaste leverproblemen i världen. Man kan få fettlever av olika anledningar, men den allra vanligaste typen av fettlever är en vällevnadssjukdom som är kopplat till fetma, insulinresistens och typ 2-diabetes.

I förlängningen kan fettlever leda till leverinflammation och ärrbildning vilket i sin tur ökar risken för skrumplever och levercancer. Men sjukdomen är svår att upptäcka och den drabbade får oftast inga symtom. Därför är mörkertalet stort och man vet i dag inte exakt hur många svenskar som är drabbade.

– Det är okänt i dag hur många som har fettlever i Sverige eftersom de diagnostiska verktygen är så trubbiga, säger Helena Jones, som forskar om fettlever vid Lunds universitet.

Fettlever innebär en ansamling av fett i leverns celler då inflödet av fett i levern ökar. Vid fettlever är omsättningen av fett i levern också förändrat. Både alkohol, kolhydrater och fett lagras som fett i levern.

 

För dig som loggar in – här kan du läsa fler artiklar.

 

Inga läkemedel

I dag finns inga läkemedel som är direkt inriktade mot fettlever. Men nu har forskarlag från KTH, Science for Life Laboratory och Göteborgs universitet genomfört en studie som kan vara en ny behandlingsstrategi på spåren.

86 personer med fettlever har deltagit i studien som publicerats i tidskriften Molecular Systems Biology.

– Vi har sett att levern själv kan förbränna överflödig inlagring av fett. Vi föreslår en mix av substanser som kan främja förbränningen av fett i levern, säger KTH-forskaren Adil Mardinoglu, som varit med och gjort studien.

Nu planerar forskarna att ta sina upptäckter vidare till kliniska studier. Förhoppningen är att det i förlängningen kan leda till färre fall av levercancer och skrumplever.

– Vi hoppas att behandlingen kommer att kunna användas kliniskt inom ett eller max två år, säger Adil Mardinoglu.

 

LÄS MER: Slipp kissa så ofta på natten – vakna utvilad

 

Går att behandla med kost

Helena Jones är imponerad av studien.

– Det är kul med ett samarbete mellan en teknisk och medicinsk fakultet. Jag är helt säker på att fler forskare i världen kommer att haka på och testa den här hypotesen i sina system och patientgrupper, säger hon.

Även om det inte finns några läkemedel mot fettlever i dag finns det sätt att behandla sjukdomen – och få den att gå tillbaka om man upptäcker den i tid.

Hur man behandlar beror på varför man fått fettlever. Först utesluter man att man dricker för mycket alkohol. Annars är det motion och hälsosamma kostvanor som gäller.

– Om man misstänker att man har fettlever kan man gå ner i vikt och lägga om sin kost. Viktkontroll och fysisk aktivitet är det enda som i dag är vetenskapligt bevisat att det hjälper mot fettlever. Men ju längre tiden går, desto svårare är det att gå tillbaka till noll, säger Helena Jones.