Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 5 jun 2018 11:38

Maten som kan minska risken för demens

Nu har forskare vid Chalmers funnit att ett protein som finns i bland annat sill och torsk skulle kunna förhindra parkinson – och kanske även alzheimer.

Nu har forskare vid Chalmers funnit att ett protein som finns i bland annat sill och torsk skulle kunna förhindra parkinson – och kanske även alzheimer.

Foto: AltoPress / Maxppp / MAXPPP

Många studier har visat att det är nyttigt att äta mycket fisk. 

Nu har forskare vid Chalmers funnit att ett protein som finns i bland annat sill och torsk skulle kunna förhindra parkinson – och kanske även alzheimer. 

– Resultatet är väldigt lovande, säger professorn Pernilla Wittung-Stafshede.  

Många gånger är det fettsyrorna omega 3 och omega 6, som det finns gott om i fisk, som lyfts fram som särskilt viktiga för kroppen. 

Men nu har forskare vid Chalmers i Göteborg funnit att ett protein som finns i många fiskar, parvalbumin, skulle kunna förhindra Parkinsons sjukdom. Nämnda protein är det som triggar immunförsvaret hos personer som är allergiska mot fisk. 

Stoppar plackbildning i hjärnan

– Vi fick idén att testa fiskproteinet mot det mänskliga protein som är "boven" vid Parkinsons sjukdom. Det heter alfasynuklein men vi brukar kalla det för "parkinsonproteinet". Vi vet att fiskproteinet når blodet när man äter fisk och därför var det intressant att undersöka om det kan påverka ett mänskligt protein, säger Pernilla Wittung-Stafshede, professor i kemisk biologi vid Chalmers. 

– Det som händer när man får parkinson är att parkinsonproteinet klumpar ihop sig och det dödar hjärnceller och det vi såg i provrörsexperiment var att fiskproteinet kunde stoppa parkinsonproteinet från att klumpa ihop sig, fortsätter hon. 

Parkinson är en så kallad neurodegenerativ sjukdom där ett protein – av okänd anledning – klumpar ihop sig i hjärnan och så småningom orsakar celldöd och förlust av centrala funktioner. 

"Resultatet är väldigt lovande", säger professorn Pernilla Wittung-Stafshede.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.Fotograf.Majstångsgatan 38.4

"Viktigt att testa på alzheimerproteinet" 

Samma sak händer vid Alzheimers sjukdom, fast då är det ett annat protein som klumpar ihop sig och bildar plack. Många parkinsonpatienter drabbas också av demens. 

– Det som är viktigt nu är att testa samma sak på alzhemierproteinet. Eftersom de här sjukdomarna alla har proteiner som klumpar ihop sig på samma sätt och fiskproteinet stoppar just hopklumpningsprocessen kanske det kan vara en generell lösning. Men vi har bara visat att det fungerar för parkinsonproteinet än så länge, säger Pernilla Wittung-Stafshede.  

– Det här kan förklara varför fisk verkar vara bra för hjärnan och varför folk som äter mycket fisk har mindre demenssjukdomar. 

Pernilla Wittung-Stafshede nämner studier som visat att demenssjukdomar förekommer i mindre utsträckning bland populationer som till exempel äter medelhavskost – som bland annat innehåller mycket fisk. 

Det finns särskilt gott om parvalbumin i sill, torsk, karp och indianlax.