Läkemedel mot alzheimers kan vara nära – forskare tror på genombrott

Cirka 160 000 svenskar har i dag diagnosen Alzheimers. Än så länge finns inget botemedel – men forskarna är optimistiska inför framtiden och tror på ett genobrott.

Foto: Colourbox

1 av 3: Cirka 160 000 svenskar har i dag diagnosen Alzheimers. Än så länge finns inget botemedel – men forskarna är optimistiska inför framtiden och tror på ett genobrott.

Genom att upptäcka läckor i blod- hjärnbarriären tror forskare på södra Karliforniens universitet att man kan få en större förståelse för hur Alzheimers sjukdom uppstår.

2 av 3: Genom att upptäcka läckor i blod- hjärnbarriären tror forskare på södra Karliforniens universitet att man kan få en större förståelse för hur Alzheimers sjukdom uppstår.

Kay Blennow är professor vid instutitionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet.

3 av 3: Kay Blennow är professor vid instutitionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet.

Forskare skriver i en vetenskaplig artikel att man kan vara nära ett genombrott i forskningen kring Alzheimers. 

Genom att upptäcka läckor i blod-hjärnbarriären som utgör skyddet mellan blodet och hjärnan tror man sig kunna skapa en större förståelse för Alzheimer sjukdom. 

Andra har också läst

Omkring 160 000 svenskar har i dag diagnostiserats med demenssjukdomen alzheimer, en aggressiv minnessjukdom som det inte finns några botemedel för.

Ändå är forskarna optimistiska inför framtiden då nya upptäckter kan hjälpa dem att förhindra sjukdomens utveckling redan i ett tidigt skede.

– Det finns mycket lovande studier som gör att vi inom en femårsperiod förhoppningsvis kan ha ett läkemedel som påverkar själva sjukdomsförloppet vid Alzheimers sjukdom, säger Kaj Blennow, professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi på Göteborgs universitet.

I en vetenskaplig artikel skriver forskare, från universitetet i södra Kalifornien, om blod-hjärnbarriären och dess betydelse för att förstå uppkomsten av alzheimers.

Blod-hjärnbarriären fungerar som ett slags skydd för hjärnvävnaden som stänger ute ämnen i blodet så de inte kan påverka hjärnan. Till exempel är det blod-hjärnbarriären som gör att vissa skadliga läkemedel inte tränger in i hjärnans nervsystem.

I artikeln, som publicerades i Nature Neurosience, skriver författarna att läckor i blod-hjärnbarriären skulle kunna förklara varför alzheimer uppstår.

 

Sjukvården breder vägen för läkemedel

För att diagnostisera någon med alzheimer undersöker man i dag patientens försämring av minnet och andra symptom.

Men det viktigaste är att titta på samlingen av proteinerna beta-amyloid och Tau i hjärnan. I Sverige använder vi oss till största del av likvor-undersökningar som gör det möjligt att upptäcka alzheimer redan vid de första symptomen.

– Det är viktigt att vi inom sjukvården är förberedda då de första medicinerna mot alzheimer finns tillgängliga. Så fort ett läkemedel finns tillgängligt vill vi snabbt kunna få ut det till patienterna. Det finns även redan i dag symptomlindrande läkemedel som kan dämpa till exempel minnesförlust i ett par år. Därför är det viktigt att vi upptäcker sjukdomen i ett tidigt skede, säger Kaj Blennow.

När skyddet brister 

Läckor i blod-hjärnbarriären kan vara en möjlig bidragande orsak till hjärnsjukdomen Alzheimers sjukdom, vilket kan orsakas av åldersförändringar i kombination med en typ av åderförkalkning i hjärnans små blodkärl. När en läcka uppstår öppnas en väg in till hjärnvävnaden där det skadliga proteinet Amyloid kan ta sig in och fästa sig på nervtrådar. En stor samling av beta-amyloid i hjärnan skadar nervcellerna i hjärnan vilket kan vara ett svar på varför patienter med alzheimer blir sjukare gradvis. " Någonting blir fel i systemet när det händer", skriver Arthur Toga, direktör vid laboratoriet för neurobildning (LONI).

 

Tidiga symptom på Alzheimers

Problem med minnet och försämrad tidsuppfattning.

Patienter med Alzheimers sjukdom förlorar ofta minnet och får en sämre tidsuppfattning. Många kan ha svårt för att vara ensamma vilket är ett resultat av att man inte kan bedömma hur länge en närstående varit borta. 

 

Svårt att hänga med

Ett tidigt symptom är att man har svårt för att följa med i TV-program eller förstå större sammanhang då man läser tidningen. 

 

Tappar ord

I sociala sammanhang kan en person med Alzheimers sjukdom ha svårt att hänga med i konversationen och tappar ofta ord. Att umgås med andra blir svårare då man har svårt att uttrycka sig. 

 

Orolig, nedstämd och oföretagsam

De flesta som insjuknar i Alzheimers är medvetna om sina svårigheter i ett tidigt skede. Därför kan man känna oro och bli nedstämd. Många drar sig även tillbaka och undviker kontakt med andra. 

 

KÄLLA: Demenscentrum, 1177 Vårdguiden

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer