Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 9 maj 2018 13:03

Kolla om din glömska är demens – sex varningstecken

”Det kan vara svårt att erkänna för sig själv att man har en sjukdom. Därför är det viktigt att anhöriga söker hjälp om man märker förändrat beteende hos personen”, säger Krister Westerlund.

”Det kan vara svårt att erkänna för sig själv att man har en sjukdom. Därför är det viktigt att anhöriga söker hjälp om man märker förändrat beteende hos personen”, säger Krister Westerlund.

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Du glömmer hur man kokar kaffe, eller hur du knyter dina skor. 

Det kan alla vara tecken på demens – något som inte bara drabbar äldre. 

– Alzheimer kan trigga i gång tjugo år innan man ser några symptom, säger Krister Westerlund, ordförande i Alzheimer Sverige. 

160 000 människor i Sverige är i dag drabbade av någon typ av kognitiv hjärnsjukdom. De allra flesta lider av en blandning av Alzheimer och så kallad blodkärlsdemens, som kännetecknas av minnesförvirring och förändrad tidsuppfattning. Detta är något som främst drabbar äldre.

En annan typ av demens är pannlobsdemens, som har en helt annan profilbild, och även drabbar yngre. 

– Här är aggressivitet, personlighetsförändringar och omdömeslöshet i centrum. Det läskiga med den typen är att man ofta inte är äldre än 40, 50 år, säger Krister Westerlund.

Flera yngre än 65 år drabbas

Över 10 000 personer som är drabbade av en kognitiv hjärnsjukdom är yngre än 65 år. Även om risken för demenssjukdom ökar med åldern vill Krister betona att flera får sjukdomen tjugo år innan man ser några symptom. 

– Det är därför jag i stället vill kalla det för en medelåldersjukdom. Men problemet är att vi ofta är sena med att söka hjälp när vi drabbas. Så fort man börjar glömma bort vanliga vardagliga sysslor borde man ta på sig springskorna och springa direkt till läkaren, säger han. 

Krister Westerlund, ordförande Alzheimerföreningen.

Foto: ULF RYD

Enligt Krister Westerlund är det främst anhöriga som märker att man drabbats av en kognitiv hjärnsjukdom. 

– Det kan vara svårt att erkänna för sig själv att man har en sjukdom. Därför är det viktigt att anhöriga söker hjälp om man märker förändrat beteende hos personen, säger han. 

Vad är orsaken till demenssjukdomar?

– Det man vet är att hjärnan tappar ett antal signal substanser, men orsaken till det vet man inte. Läkemedelsindustrin forskar enormt för att kunna lösa denna gåta. I 30 år har man gjort studier där alla misslyckats med att få fram ett botande läkemedel eller bromsande läkemedel. I dag har vi bara symptomlindrande läkemedel, säger Krister Westerlund. 

Men han medger att vi har lång tid kvar innan gåtorna kring demenssjukdomar kan lösas.

– Alla studier är byggda på djurmodeller, och så tänker man att människors hjärnor fungerar likadant, men det är inte sant. Vi kan inte bota människor på det sättet. Vi har kört fast, säger han.