Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 21 sep 2018 05:38

Hitta kärleken igen – efter 60

En studie publicerad vid Stockholms universitet visar att kärlek kan blomma även efter pensionen.

En studie publicerad vid Stockholms universitet visar att kärlek kan blomma även efter pensionen.

1/3

Foto: RUSLAN GUZOV / RUSLAN GUZOV

Charlotte Sander är samtalsteraput och driver sidan relationsexpert.se. Hon tror att äldre par värnar mer om varandra och känner sig tacksamma för kärleken.

Charlotte Sander är samtalsteraput och driver sidan relationsexpert.se. Hon tror att äldre par värnar mer om varandra och känner sig tacksamma för kärleken.

2/3

Foto: Pressbild

3/3

Foto: FESTIVITIES GRATIS / X

Det finns hopp för dig som vill hitta kärleken på äldre dagar! 

En svensk studie visar att kärlekspar som träffats efter 60 tar hand om varandra och vårdar relationen som aldrig förr. 

– Det finns absolut mycket större möjligheter till att träffa någon än vad det gjort tidigare, säger relationsexperten Charlotte Sander. 

Sverige har en av de största skilsmässotrenderna i världen. Tanken att leva med samma partner livet ut är inte lika lockande som den varit tidigare och antalet frånskilda i åldrarna 60 till 90 år har mer än fyrdubblats på 40 år. Det behöver inte betyda att man ska ge upp på kärleken. I en svensk studie har man studerat 1253 personer som på en relation på äldre dagar. 

– Det finns absolut mycket större möjligheter till att träffa någon än vad det gjort tidigare. Jag upplever även att äldre är mycket mer tacksamma för att hitta kärleken, säger Charlotte Sander, samtalsterapeut som driver siten relationsexpert.se. 

Kulbo är det nya särbo

Trots ett växande mönster av nyförälskade par i pensionsåldern är det inte många som väljer att gifta om sig. Fler väljer i stället att leva som särbos och värnar om sitt oberoende. Utan små barn, ett hektiskt vardagsliv och juridiskt krångel är det lättare att hitta tid för romantiska middagar och långa promenader utan att behöva bråka om disken. Blir ena partnern sjuk är det dock många att man väljer att flytta ihop för att kunna ta hand om sin käraste, enligt studien. 

– Har man kommit ut från en tidigare relation värnar man ofta om sin frihet. Man vill inte ha allt det där vardagliga krånglet man haft tidigare även om man bryr sig om och älskar varandra, säger Charlotte Sander. 

Har man vuxna barn kan det kännas svårt och jobbigt att introducera en ny livskamrat. Studien visar dock att de flesta barn och närstående tycker det är kul med en ny bekantskap och är positivt inställda till relationen. 

Internet har revolutionerat singellivet 

För den som vill finna kärleken men inte vet hur man ska gå till väga har den nya tekniken öppnat upp för flera möjligheter. 15 procent av alla som ingått i studien träffade sin partner via olika typer av nätdejting. Vanligt är också att man vänder sig till olika forum online för att hitta en resekamrat där relationen utvecklas till en romans kort efter avresedatum. 

– Alla typer av aktiviteter är perfekta för att hitta någon. Jag har träffat flera klienter som hittat sin livskärlek via olika former av volontärarbete till exempel, säger Charlotte Sander.

Inte helt ovanligt är att man efter skilsmässan träffar på en gammal bekantskap och att kärlek väcks till liv. Vissa har trånat efter varandra hela livet och en tonårskärlek kan bli personen man spenderar sina bästa dagar med.