Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 10 jan 2017 09:38

Hitta ditt eget sätt att rasa i vikt & tappa kilon

Det viktiga är att inte vela mellan de olika dieterna, utan köra helhjärtat genom dieten.

Det viktiga är att inte vela mellan de olika dieterna, utan köra helhjärtat genom dieten.

Foto: Colourbox

Gå inte vilse i bantningsdjungeln.

Med nya blodsockerdieten, Paleo, LCHF, GI, Detox, Blodgruppsdieten, Rawfood, Miljödieten, Juica/Fasta, 5:2 och Periodisk fasta, ja det finns det numera ett stort antal metoder att välja mellan.

Alla har naturligtvis sina förespråkare som predikar att just deras metod är den enda rätta.

Och i dag handlar dieten du väljer inte bara om själva maten, utan att ett uttryck för vem du är, ett statement. Förutom att vara ett sätt att gå ned i vikt är dieterna och maten ett sätt att kommunicera med andra om vem man är och vill vara.

För att göra det enklare för den som är sugen på att tappa vikt har vi samlat några av de senaste – och bästa – dieterna. Detta för att du ska hitta inspiration och välja din metod för att tappa eventuella extrakilon.

En metod passar inte alla

Om du är en känsloätare kanske ACT eller mindful eating något att fundera på. Har du högt blodtryck och vill fortsätta äta vanlig mat kanske du skulle testa Dashdieten. För det är inte så att en metod passar alla. Vettiga dieter som inriktar sig på att få bort socker ur maten är GI, Michael Mosleys blodsockerdiet och Medelhavsdieten. Medelhavsdieten, som också finns i en variant som den Nordiska dieten är de sätt att äta som allra flest läkare rekommenderar. Det beror på att den så tydligt håller oss friska och minskar dödlighet i exempelvis hjärt-kärlsjukdomar. Till och med LCHF kan vara rimligt om den görs av en person som tål att äta så och på ett vettigt sätt. Senaste årens forskning har gång på gång visat riskerna att högt intag av rött kött och charkuterier ökar cancerfallen. En LCHF med mycket fisk, skaldjur och vegetabiliska proteiner är sundare för kroppen och miljön.

Näringsfysiologen Fredrik Paulun brukar betona att GI inte är en bantningskur, utan ett sätt att förhålla sig till maten.

Foto: Christian Örnberg

Mediciner är på väg

På medicinsidan finns ett nytt bantningsmedel, Saxenda, och fler mediciner är på väg. Läkemedlen är efterlängtade och kan säkert hjälpa vissa. Men de ska närmast ses som den sista utvägen.

Alla drömmer om en quick fix. Men för att en viktnedgång ska hålla på sikt handlar det om att hitta en hälsosam livsstil. Ett sätt att äta som fungerar, om inte alla, så i alla fall de flesta dagar i veckan. Och alla dieter passar inte alla, vad bantningsgurusarna än predikar om sina mirakelmetoder.

Du måste alltså hitta din egen metod!

Maten är vårt kraftfullaste verktyg - både för hälsa och ohälsa.