Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 17 maj 2018 10:56

Frisk och smal med supermat – 8 nyttiga livsmedel

Att förändra kosten och äta rätt kan göra dig både frisk och smal.

Att förändra kosten och äta rätt kan göra dig både frisk och smal.

Foto: Colourbox

Samma livsmedel som leder till övervikt, leder också till sjukdom. 

Att förändra kosten och äta rätt kan göra dig både frisk och smal.

– Välj bort raffinerade produkter som vitt ris och socker, och laga i stället mat från grunden, säger Martin Brunnberg, näringsfysiolog på Svenska Näringsakademien.

De flesta vet att man måste äta nyttigt för att gå ner i vikt, men kanske inte lika mycket vilka effekter kosten har för hälsan. Enligt näringsfysiologen Martin Brunnberg ska man hålla sig till grundregeln – att utesluta raffinerad mat och socker.

– Man ska komponera en tallrik som har en utpräglad proteinkälla. Det kan exempelvis vara magert kött, skaldjur, keso och tofu. Fet fisk är en otrolig D-vitamin källa. Proteindelen bidrar med mättnad, och på det sättet mår man både bra och håller vikten, säger han.

”Att göra ett medvetet kostval påverkar hälsan och träningsresultaten mer än vad många tror”, säger Martin Brunnberg, näringsfysiolog på Svenska Näringsakademien.

Foto: PRESSBILD / PETER KNUTSON

”Välj råris i stället för vitt ris”

Han betonar även vikten av att komponera en tallriksmodell där protein ska utgöra en tredjedel och en tredjedel ska vara oraffinerade kolhydrater som exempelvis kokt potatis, mathavre eller quinoa. Resterande del av tallriken ska fyllas med grönsaker. 

– Man ska välja råris i stället för vitt ris, det blir man supermätt av. Att göra ett medvetet kostval påverkar hälsan och träningsresultaten mer än vad många tror, säger Martin Brunnberg.

Råris är ett nyttigare alternativ än vitt ris, och dessutom håller man sig mätt längre.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Borde man äta mycket vegetariskt?

– Vegetariskt är inte nyttigt per definition. Om man exempelvis tar vegetariska biffar från affären, så innehåller inte de så mycket bra ämnen. Då kan man i stället göra grytor på bönor, ärter och linser, som är nyttigt i alla aspekter. 

Att äta mycket raffinerade produkter som snabbmat, läsk och smågodis kan få förödande konsekvenser för hälsan på lång sikt - som diabetes typ 2.

Lax är bra för hälsan.

Foto: Colourbox

Friterad mat ökar risken för hjärtsjukdomar

Martin Brunnberg betonar att hälsoproblemen inte nödvändigtvis kommer snabbt, utan att det kan komma successivt. Raffinerade produkter kan ge högt blodsocker, och då får kroppen arbeta hårt för att få ner det igen. Friterad mat ökar i sin tur risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Bantning är inte heller en hållbar metod för att uppnå en hälsosam livsstil.

– Om man följer en kaloriberäknad meny så finns risken att man snabbt blir hungrig igen. Det kan i sin tur leda till en så kallad jojoeffekt. Ska man få permanenta förändringar i hälsan och vikten, måste man även göra permanenta förändringar i livsstilen.