Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 20 sep 2018 10:08

Forskarnas varning för vanliga läkemedel

Friska äldre ska inte äta vissa smärtstillande medel i onödan, enligt nya rön.

Friska äldre ska inte äta vissa smärtstillande medel i onödan, enligt nya rön.

1/2

Tidigare har man gett rådet till äldre att äta en tablett innehållande acetylsalicylsyra, till expempel Aspirin, om dagen. Nu visar en ny studie att det är direkt farligt.

Tidigare har man gett rådet till äldre att äta en tablett innehållande acetylsalicylsyra, till expempel Aspirin, om dagen. Nu visar en ny studie att det är direkt farligt.

2/2

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Nyttigt pillerknaprande kan leda till dödlig utgång. Det visar en ny studie som publicerats i New England Journal of Medicine. 

– Friska människor ska absolut inte stoppa i sig en massa tabletter i onödan, säger Joep Perk, senior professor vid Linnéuniversitetet. 

Ett dagligt intag av smärtstillande som Aspirin, Magnesyl och Treo har tidigare rekommenderats till äldre personer för att minska risken för hjärtattack. Ett piller om dagen har varit receptet för ett friskt hjärta och senast 2008 skrev Läkemedelsvärden om den positiva effekten med en daglig dos smärtstillande. Nu varnar forskare för medicinerna då den aktiva substansen Acetylsalicylsyra kan orsaka magblödningar. 

– Nackdelarna med att äta den här typen av mediciner kan vara enorma. Det är otroligt viktigt att vi får ut den informationen till allmänheten, säger Joep Perk som var på plats då studien presenterades på ESC i München, världens största konferens för hjärtforskare. 

Det finns inga fördelar

Redan på 80-talet började äldre ta en daglig dos av mediciner innehållande Acetylsalicylsyra för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Anledningen är att tabletter innehållande den aktiva substansen gör blodplättarna mindre klibbiga vilket ska minska risken för blodproppar. I den nya studien, som är gjord vid Oxforduniversitetet i England, visas det dock att hälsovinsterna av ett regelbundet intag av Aspirin, Treo och Magnesyl knappt går att mäta.

– Det finns ingen grupp där fördelarna övervägde nackdelarna, säger Jane Armitage som ledde studien, i ett pressmeddelande. 

Däremot visar studien, där 12 546 patienter ingick, att ett intag på 100 milligram Aspirin om dagen ökar risken för blödningar i mage och tarm med mer än 50 procent. Något som forskare anser är mycket allvarligt. 

– Man kan dö. Att operera en äldre människa med en pågående magblödning är en mardröm, säger Joep Perk. 

Kan ätas vid värk och feber 

Friska människor ska bara äta mediciner med acetylsalicylsyra i korta perioder vid värk eller feber. Det finns ingen påvisad fara med att äta en Treo vid huvudvärk, det är det långvariga intaget man ska sätta stopp för. Även patienter med typ 1- eller typ 2-diabetes bör titta över sin dagliga dos av Aspirin eftersom samma effekt (eller brist på) är upptäckt hos patienterna.