Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 12 sep 2018 17:20

Få en bättre relation till tonåringen

Psykologen ger sina bästa relationstips till tonårsföräldrar.

Psykologen ger sina bästa relationstips till tonårsföräldrar.

Foto: David Pereiras/ Colorbox

Bråk, tystnad och tjat - vardagen med en tonåring kan vara svår.

Men med rätt inställning kan relationen bli bättre. 

– Man måste mötas halvvägs, menar Julianna Weiss psykolog och psykoterapeut.

Att vara tonårsförälder är inte alltid lätt och behovet av frihet hos tonåringen kan för många familjer leda till att samtalen tystnar vid matbordet.

– De behöver sina hemligheter och känner ofta starka känslor. Ibland vill de inte prata med föräldrarna för att inte göra dem oroliga eller ledsna, förklarar psykologen och psykoterapeuten Julianna Weiss.

Men det går det att öppna upp för samtal, utan att det leder till bråk.

– Tonåringar vill inte bli utfrågade direkt när de kommer hem. Det är bättre att skapa tillfällen när det känns mer naturligt att ställa frågor. Kanske när man går en promenad eller hjälps åt att laga mat.

 

Psykologen Julianna Weiss ger relationstips till tonårsföräldrar.

Foto: BUP

Förhandla fram regler

För vissa föräldrar är det i stället en kamp att få tonåringen att hjälpa till i hemmet. Där menar Julianna Weiss att det är viktigt med förhandling som möter båda parters behov.

– Det kan hjälpa om det finns en belöning för det utförda arbetet. Kanske att man får en peng för arbetet. Att berömma är också väldigt lönsamt för att tonåringen ska hjälpa till mer. 

Ofta går det att resonera fram regler med tonåringar, menar psykologen. De flesta förstår argument som att man behöver hjälp, eller att det är trevligt att göra något tillsammans.

Men när det handlar om gränssättande regler, som tid att komma hem om kvällarna, är det svårare att kompromissa.

– När tonåringen säger att 'alla andra får vara ute senare' får man ju ta det med en nypa salt. Där får man vara tydlig och kanske gå samman med andras föräldrar för att bestämma vad som ska gälla, säger Julianna Weiss. 

Sök hjälp när det behövs

Många konflikter kan alltså lösas genom att prata med sin tonåring, enligt psykologen.

Men misstänker man att tonåringen utsätter sig för fara, är det bra att kontakta skolan eller fritidspersonal för att undersöka situationen.

– När man vet mer kanske man kan prata med sin tonåring i en lämplig situation. Var då tydlig med att tonåringen inte ska känna sig rädd eller anklagad, men att man måste ha ett seriöst samtal om vad som är fel.