Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 10 jul 2018 10:55

Expertens tips: Så får du tillbaka och ökar sexlusten

Leigh Norén, grundare av Sexologkliniken, tipsar om bästa sätten att få tillbaka sexlusten.

Leigh Norén, grundare av Sexologkliniken, tipsar om bästa sätten att få tillbaka sexlusten.

1/2

Det finns sätt att få tillbaka sexlusten – om man själv vill.

Det finns sätt att få tillbaka sexlusten – om man själv vill.

2/2

Foto: Colourbox

Män, kvinnor, unga, gamla, singlar, par – vem som helst kan känna av låg sexlust.

Men det finns några avgörande sätt att få tillbaka den.

Låg sexlust är det klart vanligaste problemet på sexologen Leigh Noréns mottagning. Dit kommer personer av alla kön och åldrar, men enligt henne handlar deras problem sällan om lusten i sig.

– Lust är så otroligt komplext. Många tror att det handlar om hormonnivåer, att man behöver köpa ett kosttillskott, men ofta handlar det om många samverkande saker. Det kan finnas föreställningar om hur en man eller kvinna ska vara, hur sexlust ska se ut eller kännas. Man känner sig onormal, vilket minskar lusten, berättar hon.

Oavsett om man är nybliven förälder, stressad student eller ett äldre par behöver man alltså gå till botten med vad den minskade lusten beror på. Sedan är det viktigt att även hjärnan är med på noterna, betonar Leigh Norén.

Paraktiviteter, träning, ny sexinspiration och mindfulness har visat sig hjälpa mot minskad lust.

Foto: Colourbox

"Lusten är inte som hunger eller törst"

– Hjärnan är det största sexuella organet, så om inte den är med så kan det bli jättekonstigt att plötsligt börja hångla. Lusten är inte som hunger eller törst, utan den kräver en insats av oss. För vissa kanske det kommer spontant – men absolut inte för alla.

Paraktiviteter, träning, ny sexinspiration och mindfulness har visat sig hjälpa mot minskad lust. Leigh Norén menar att det är viktigt att inte "sitta där i soffan och ha tråkigt och vänta".

– Vissa behöver börja ha sex för att lusten ska komma. Man kan börja tänka på sex som man haft tidigare som varit extra bra, titta på folk på stan och sätta i gång lusten själv i hjärnan, säger Leigh Norén och fortsätter:

– Men bara för att du har en låg lust så betyder det inte att du måste göra något för att öka den. Det ska bara vara för att du själv vill.

LÄS MER: Experten listar vanligaste anledningarna till låg sexlust (AMELIA)