Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 11 jan 2018 11:36

Expertens tips: Förändringarna som kan rädda äktenskapet

Ibland kan en radikal förändring i livet rädda kärleksrelation från att spricka.

Ibland kan en radikal förändring i livet rädda kärleksrelation från att spricka.

Foto: / Odilon Dimier / PhotoAlto / PhotoAlto

Ibland kan en radikal förändring i livet rädda kärleksrelation från att spricka.

Men innan man ställer om livet behöver båda parterna vara med på tåget – och efter förändringen behöver man jobba för att relationen ska fungera bättre än innan. 

– I den nya vardagen behöver man också titta på sina vanor, hur man behandlar och kommunicerar med varandra, säger Maria Farm, psykolog.   

Det händer att par lyckas rädda sin relation genom att göra en radikal förändring i livet. 

Men innan man gör den där dramatiska förändringen – till exempel byter jobb, slutar dricka alkohol eller flyttar - bör båda parterna ha samsyn kring att man vill samma sak och är beredda att jobba för relationen. 

– Det är ofta så att det är en part som är mest engagerad i relationen och har uppfattningen "det här håller inte" eller "vi måste göra något". För att en radikal förändring ska kunna få verkan behöver jag kunna signalera för min partner att detta behöver vi vara två om, annars funkar det inte. Det är nummer ett, säger Maria Farm.  

– Om man känner att man är vid vägs ände kan en första fråga vara: Är det jag som ska gör det? Eller är det så att det viktigaste just nu är att min partner kliver in? Man behöver ha en diskussion om relationen. Det kanske är så att man lever med en person som vill helt andra saker än en själv. Då behöver man avsluta det, fortsätter hon. 

Viktigt att drömma om framtiden 

Ibland finns en tydlig orsak till att relationen är dålig – att någon har varit otrogen, att sexlivet inte är tillfredsställande eller att den ena parten jobbar jättemycket och den andra tar mycket mer ansvar för barnen. 

– Finns det en stor knut måste man tillsammans börja bena i knuten, så är det bara, säger Maria Farm.  

I det här läget menar Maria Farm att vissa par kan bli hjälpta av terapi. Hon påpekar dock att man samtidigt som man "benar i knuten" behöver drömma om framtiden tillsammans och få upp lusten till relationen igen.  

Psykologen Maria Farm

Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT

– Man kan fråga sig: Var är vi om 20 år? En lördag tillsammans - hur ser den ut? Hur ska vi ha det när barnen är utflugna? Här ska man ha ett positivt fokus. Att man drömmer om framtiden tillsammans på ett positivt och härligt sätt.

Krävs ett fortsatt engagemang 

Men även efter att man gjort den där dramatiska förändringen som ger relationen  bättre förutsättningar lär arbete och engagemang krävas för att den nya vardagen ska bli bättre än förut. 

– I den nya vardagen behöver man också titta på sina vanor, hur man behandlar och kommunicerar med varandra. Ofta är det något i personligheten som kanske gör att man till exempel tar på sig för mycket. Man måste också ta en vända med sig själv och fråga sig: Vad var det som hände? Vad ledde fram till det här? säger Maria Farm.