Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 14 feb 2018 11:17

Experten: Så får ni en lång och lycklig relation

Att visa sig sårbar kan göra underverk – och öka livslängden på förhållandet.

Att visa sig sårbar kan göra underverk – och öka livslängden på förhållandet.

Foto: Colourbox

Att få relationen att fungera är inte alltid lätt, oavsett hur stark kärleken är.

Men att visa sig sårbar kan göra underverk – och öka livslängden på förhållandet.
– Ofta vågar vi inte säga vad vi behöver av rädsla för att bli avvisad, säger Charlotte Sander, relationsexpert.

Vissa relationer är långa och lyckliga, och andra desto kortare och olyckligare.

När vardagen tar över kan det vara svårt att finna tiden för varandra – och många par kan då uppleva en obalans i relationen.

– Det är vanligt att man känner att ena personen är mer incheckad än den andra och vill att man ska spendera mer tid tillsammans, medan partnern i stället vill ha mer tid för sig själv. Det kan skapa skuld hos båda, säger Charlotte Sander, relationsexpert och samtalsterapeut. 

Många relationer präglas av känslor av otillräcklighet, och här är nyckeln kommunikation.

– Ofta handlar det om att vi inte vågar visa oss sårbara och säga vad det är vi behöva själva, utan är rädd för att bli avvisad.

Charlotte Sander menar att det är viktigt att visa sig sårbar i en relation

Foto: Pressbild

I nya relationer är osäkerheten större, men par som hållit ihop en längre tid kan också uppleva att deras respektive inte längre vet vad de behöver. 

Det här är en vanlig fälla som par går i, menar Charlotte Sander.

– Det kan jag märka bland par, att man tänker att "hon är som hon alltid varit", fast våra vanor och beteenden förändras. Det kan röra sig om allt i från vilka maträtter vi föredrar till våra känslor och tankar kring hur vi vill att relationen ska se ut.

För att få en långvarig och lycklig relation måste båda parter vara villiga att jobba med de problem som kan komma i deras väg.

– Vill inte den ena spelar det ingen roll hur mycket den andra lägger sig platt.

Kändisar som haft långa relationer 

Eva Dahlgren och Efva Attling

Efva Attling och Eva Dahlgren har gift sig flera gånger.

Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Eva Dahlgren, 57, och Efva Attling, 65, hade känt varandra sedan 80-talet när de bestämde sig för att ingå i partnerskap 1996. 

Sedan dess har de även hunnit med ett bröllop i Las Vegas, och en borglig vigsel 2009, när det blev lagligt för samkönade att ingå äktenskap i kyrkan.

I år har de varit gift i över 22 år.

– När du känt någon så länge och plötsligt tänker "Wow, jag är redo, jag tror att jag är kär". Det är fantastiskt, sa Efva i en intervju med den amerikanska tidningen Afterellen 2010.

Björn Skifs och Pernilla Skifs

Många var skeptiska till åldersskillnaden mellan Björn och Pernilla Skifs.

Foto: OLLE SPORRONG

När Björn Skifts, 70, och Pernilla Skifs, 53, först träffades valde de att smyga med sitt förhållande. För Aftonbladet har Björn tidigare berättat att många i deras omgivning var skeptiska till den stora ålderskillnaden på 18 år. 

De gifte sig 1988 och har i dag barnen Oliver och Jonathan tillsammans. Paret Skifs, som arbetat tillsammans i olika projekt sedan 2000, tycks inte haft några problem att separera privatlivet med jobbet. 

– Det fungerar alldeles utmärkt, jag kan inte tänka mig ett bättre bollplank, sa Björn i en intervju med Aftonbladet förra året.

Helena Bergström och Colin Nutley

Colin Nutley och Helena Bergström tvingades smyga med sin kärlek när de först träffades.

Foto: STEFAN FORSELL

Under inspelningen av filmen "BlackJack" flög det gnistor mellan Helena Bergström, 54, och Colin Nutley, 73. I Helenas sommarprat 2011 berättade hon att Colin var gift med barn, och att paret till en början tvingades smyga med sin kärlek.

De gifte sig när Helena var höggravid med dottern Molly, och senare utökades familjen med sonen Timothy. Paret varit gift i över 27 år, och i TV4:s "Tillsammans med Strömstedt" förra året satte Helena ord på sina känslor för maken.

– Min största skräck är att förlora Colin. Då måste jag nog lära mig äta, gå och prata igen, för vi är ett, jag och Colin, sa hon i programmet. 

Rolf Lassgård och Birgitta Lassgård

Rolf och Birgitta Lassgård med barnen Anton och Hanne.

Foto: ROGER VIKSTRÖM

Rolf Lassgård, 62 och Birgitta Lassgård, 63, har stått vid varandras sida i över 35 år. Enligt Allers skedde första mötet på en teater i Landskrona – där Rolf spelade i "En midsommarnattsdröm". 

Tillsammans har paret Lassgård barnen Ida, Hanne och Anton.

Att paret fått tid i från varandra genom åren, tror Rolf har varit ett lyckat koncept för deras långa äktenskap på över 35 år.

– Vi har inte levt i en rutin, vilket också kan vara jobbigt. Att jag är borta mycket, tror jag också kan hjälpa till, sa han i en intervju med Expressen 2015.