Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 5 jul 2018 09:43

Du kan ha artros utan att veta om det

– Artrosen kommer lite smygande, berättar sjukgymnasten Kristin Wetterling.

– Artrosen kommer lite smygande, berättar sjukgymnasten Kristin Wetterling.

1/2

Foto: Charlotta Sjöstedt

2/2

Foto: lev dolgachov

Artros är Sveriges vanligaste reumatiska sjukdom och kan orsaka svår värk i lederna.

Men det finns hjälp att få.

– Det viktigaste är att fortsätta röra på sig, säger Kristin Wetterling, sjukgymnast.

Drygt 800 000 svenskar beräknas lida av ledsjukdomen artros. Värken kan drabba alla leder i kroppen, men är vanligast i knän, höfter eller fingrar. Oftast är det personer över 60 år som drabbas, och oftast kommer värken smygande under en längre tid. Andra tidiga symptom är knakande eller svullna leder.

– Artrosen kommer lite smygande, man kan känna av det om man gjort något lite tyngre. Men för många behöver det inte bli mycket värre än så, säger Kristin Wetterling, legitimerad sjukgymnast.

Den bästa medicinen mot artros är att fortsätta röra på sig, berättar hon. Trots värken så är det inte farligt för lederna att träna – tvärtom så hjälper det dem att hålla sig rörliga. I speciella artrosskolor kan man få hjälp med träningen – bland annat i form av föreläsningar – tillsammans med andra artrosdrabbade.

– Kommer man inte hela vägen med träningen så finns det mediciner och andra hjälpmedel att ta till. I träningen finns en väldigt bra grundbehandling som hjälper 80-90 procent av de drabbade. Artros är ingen farlig diagnos att få på det viset, säger Kristin Wetterling.

Fysisk aktivitet är ett sätt att minska artrossmärtan.

Foto: Colourbox

 

LÄS ÄVEN: 14 smarta sätt att undvika smärtan vid artros

 

Vanligare bland kvinnor 

En minoritet av alla med artros – mellan 10 och 20 procent – har så stora besvär att de i ett sista steg behöver genomföra en operation.

Övervikt, upprepad belastning, tidigare skador eller operationer är några faktorer som kan bidra till artros. Sjukdomen kan också ha en viss ärftlig komponent, berättar Kristin Wetterling. Den är vanligare bland kvinnor än bland män – var femte kvinna och var tionde man över 60 år drabbas av artros i Sverige. Men det finns ännu inget självklart svar på varför man får sjukdomen eller varför vissa får mer ont än andra.

– Man får inte glömma bort att många har artros på röntgen men inte får några besvär av det. Oavsett besvär är det viktigaste och bästa för lederna att man fortsätter vara aktiv, säger Kristin Wetterling.

Enkät: Vad gör du för att påverka din hälsa?

Foto: JOHANNA SVENSSON

Ann-Charlott Åström, 51 år, Jönköping, yogainstruktör och lagerarbetare: 

– Jag yogar mycket, varje dag. Hemma i vardagsrummet, på gräsmattan eller hos någon kompis. Det blir allt mellan en kvart till en timma. Förr var jag rörligare men nu när jag är äldre vill jag fortsätta hålla mig i form. Man brukar säga att man inte är äldre än sin ryggrad. Jag vill ha både styrkan och mjukheten så jag har börjat med styrketräning också.  Jag har inte ätit kött på tio år för jag tycker att jag mår bättre då.

Foto: JOHANNA SVENSSON

Linnea Berlstedt, 21 år, Bankeryd, servitris: 

– Jag tränar mycket. Två gånger i veckan är jag bodypump-instruktör och jag går på gym, promenerar och springer. Men nu när det är så fint väder har jag dragit ner på det, men vanligtvis blir det sju pass i veckan. Träningen är för att må bra och för att kunna äta vad jag vill utan att tänka så mycket på det. Jag tycker mat är väldigt gott och jag jobbar på ett fik så det finns mycket gott runt omkring mig.  

Ebba Sallin, 21 år, Fjällbacka, säsongsjobbare: 

 – Jag tränar och försöker äta någorlunda bra mat. Jag vill kunna unna mig sådant jag tycker är gott, men äter bara skräpmat ibland. Nu håller jag på med tjejklassikern, så då blir det att jag tränar mycket inför det. Jag har precis cyklat Tjejvättern.