Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 7 feb 2018 19:15

Din sega förkylning kan bero på dold kol

"Många vänjer sig vid att ha besvär, vilket gör att vi hittar de här patienterna sent", säger professorn och överläkaren Christer Jansson.

"Många vänjer sig vid att ha besvär, vilket gör att vi hittar de här patienterna sent", säger professorn och överläkaren Christer Jansson.

1/3

Foto: Pressbild / Akademiska sjukhuset

2/3

Foto: Z6068 HANS-JüRGEN WIEDL / DPAI PRESSENS BILD DPA

3/3

Hundratusentals svenskar kan lida av kol utan att veta om det. 

Rökare som får långvariga besvär med luftrören i samband med en förkylning bör uppsöka sjukvården för att få lungorna undersökta, menar professorn och överläkaren Christer Jansson.  

– Att tidigt hitta personer som håller på att utveckla kol är jätteviktigt, säger han.  

Kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är mycket vanligt. Sjukdomen påverkar i huvudsak lungorna och luftrören, vilket gör att de drabbade får svårare att andas och orkar mindre. 

– Vi tror att ungefär tio procent av vuxna över 40 år och äldre har kol. Men det är kanske bara en tredjedel av dem vet om det. Så vi skulle behöva hitta många fler, säger Christer Jansson, professor vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset. 

Att sjukdomen har ett långsamt förlopp gör det svårt att snabbt hitta de drabbade. 

– Många vänjer sig vid att ha besvär, vilket gör att vi hittar de här patienterna sent, säger Christer Jansson. 

Den största riskfaktorn för kol är rökning. 

Sjukvårdens första viktiga insats för kolpatienter är därför att hjälpa dem att sluta röka. Men alla rökare utvecklar inte kol och alla kolpatienter har heller inte rökt. 

Var uppmärksam vid förkylningar

Christer Jansson säger att personer med kol ofta får mer långdragna besvär i samband med förkylningar. 

– Är man rökare och i samband med förkylning får lågvariga besvär med sina luftrör bör man absolut söka läkare och göra en spirometri – en undersökning av lungfunktionen. Där kan man se om man är på väg att utveckla kol. Vi skulle behöva göra många fler spirometrier överhuvudtaget för att hitta fler kolpatienter tidigt, säger han.  

Därtill har många kolpatienter ofta flera sjukdomar. Problem med hjärtat är särskilt vanligt, men det finns även ett samband mellan till exempel kol och benskörhet.  

– När man har en patient med kol är det viktigt att man även undersöker hjärtat och skelettet och letar efter andra åkommor. Det gäller tvärtom också – har man en patient med hjärtsvikt är det viktigt att man tänker "aha, den här patienten kanske har kol", säger Christer Jansson. 

Läkemedel lindrar besvären

Enligt honom är det tyvärr mycket vanligt att sjukvården missar att kontrollera om personer med hjärtsvikt också har kol. Precis som vid många andra sjukdomar är det viktigt att kolpatienter får behandling så tidigt som möjligt – inhalationskortison och luftrörsvidgande läkemedel kan lindra besvären för många.

Därtill är fysisk träning viktigt. 

– Väldigt många kolpatienter utvecklar en svaghet i muskler och får dålig kondition. Det kan göra en väldig nytta för dem att hålla på med styrke- och konditionsträning. Det är en jätteviktig del av det hela, säger Christer Jansson.