Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Inloggad

Publicerad 3 okt 2017 13:27

8 härskartekniker – så bemöter du dem

Elaine Eksvärd, författare och retorikexpert.

Elaine Eksvärd, författare och retorikexpert.

Foto: SVEN LINDWALL

Har du någon gång lämnat ett samtal med en dålig känsla utan att kunna sätta fingret på vad det är? 

Förmodligen har du det – och förmodligen har du då blivit utsatt för en härskarteknik. 

– En härskarteknik är när någon förtrycker någon annan, medvetet eller omedvetet. Oftast är det omedvetet, säger retorikexperten och författaren Elaine Eksvärd.

Tyvärr märker man oftast att man just blivit utsatt för en härskarteknik när ögonblicket är förbi. Men om man lär sig känna igen metoderna och vet hur man ska bemöta dem kan man undvika att drabbas av den där jobbiga magkänslan efteråt. Elaine Eksvärd har skrivit en bok om just det här: "Härskarteknik: Den fula vägen till makt". 

– När jag skrev boken var min tanke att jag skulle sätta dit alla härskare. Men jag märkte att jag också var en härskare, omedvetet. Alla är det nån gång, säger hon. 

Så känner du igen en härskarteknik 

Du känner igen en härskarmetod genom att du känner dig förtryckt på något sätt. Du kan bli kallad för "lilla vän", när du ger kritik kan du bli kallad för känslig eller när du är på ett möte där de andra bara har ögonkontakt med varandra och inte dig. Exemplen är många. 

Enligt Elaine Eksvärd är det sämsta att bli arg och ledsen. Utgå inte från att personen är ute efter att vara elak – var i stället nyfiken och fråga hur personen tänker och menar. Att ifrågasätta kan vara jobbigt om man är lite konflikträdd – men det borde inte stoppa dig, säger Elaine Eksvärd. 

– Det är inte du som startat konflikten, utan det är härskaren. Så om du tänker att du inte vill förstöra stämningen, så kan du bara tänka att du inte behöver oroa dig för det. Härskaren har ju redan förstört stämningen. Du kan ju rädda den, genom att bemöta personen.