Inhemsk spridning av denguefeber i Europa

För första gången på nästan ett sekel rapporteras fall av inhemsk spridning av denguefeber i Europa.
Nu bekämpas myggor i Frankrike på bred front.

I slutet av augusti insjuknade en 64-årig man i Nice med feber, muskelvärk och allmän svaghet. Denguefeber, visade blodproverna. Kort därefter insjuknade ännu en man i trakten i liknande symtom. Även hos honom konstaterades den tropiska sjukdomen.

94 fall i Sverige

Ingen av männen hade varit utomlands under inkubationstiden och måste därmed ha utsatts för viruset innanför landets gränser.
Att turister kommer hem från exempelvis Thailand med dengue är inte helt ovanligt. I fjol konstaterade svenska Smittskyddsinstitutet 94 fall av sjukdomen. De franska männen är de första som, såvitt känt, har drabbats av inhemsk smittspridning i Europa sedan ett grekiskt utbrott 1927–1928.

Skärpt uppmärksamhet

Dengue kan ge hög feber, svår värk samt blödningar i huden – i värsta fall även i inre organ vilket kan leda till döden.
Det sjukdomsalstrande viruset sprids av myggor av släktet Aedes.
Sjukvården i Frankrike har manats till skärpt uppmärksamhet. Lokala hälsovårdsmyndigheter har sjösatt stora myggbekämpningsprojekt och allmänheten har informerats. Myndigheterna diskuterar vilka åtgärder som eventuellt ska vidtas vid den internationella flygplatsen i Nice.

Sara Rörbecker/TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!