Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Inhemsk spridning av denguefeber i Europa

För första gången på nästan ett sekel rapporteras fall av inhemsk spridning av denguefeber i Europa.
Nu bekämpas myggor i Frankrike på bred front.

I slutet av augusti insjuknade en 64-årig man i Nice med feber, muskelvärk och allmän svaghet. Denguefeber, visade blodproverna. Kort därefter insjuknade ännu en man i trakten i liknande symtom. Även hos honom konstaterades den tropiska sjukdomen.

94 fall i Sverige

Ingen av männen hade varit utomlands under inkubationstiden och måste därmed ha utsatts för viruset innanför landets gränser.
Att turister kommer hem från exempelvis Thailand med dengue är inte helt ovanligt. I fjol konstaterade svenska Smittskyddsinstitutet 94 fall av sjukdomen. De franska männen är de första som, såvitt känt, har drabbats av inhemsk smittspridning i Europa sedan ett grekiskt utbrott 1927–1928.

Skärpt uppmärksamhet

Dengue kan ge hög feber, svår värk samt blödningar i huden – i värsta fall även i inre organ vilket kan leda till döden.
Det sjukdomsalstrande viruset sprids av myggor av släktet Aedes.
Sjukvården i Frankrike har manats till skärpt uppmärksamhet. Lokala hälsovårdsmyndigheter har sjösatt stora myggbekämpningsprojekt och allmänheten har informerats. Myndigheterna diskuterar vilka åtgärder som eventuellt ska vidtas vid den internationella flygplatsen i Nice.

Sara Rörbecker/TT