Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 jul 2012 06:00

Ingrid, 69, lindrade sin artrosvärk med blåbär

Ingrid Förster äter blåbär varje dag. Det har hjälpt mot hennes värk. "Det hjälper helt klart för mig. Jag köper mest djupfrysta men ibland plockar jag själv.

Ingrid Förster äter blåbär varje dag. Det har hjälpt mot hennes värk. "Det hjälper helt klart för mig. Jag köper mest djupfrysta men ibland plockar jag själv.

Foto: Sanna Dolck

Forskning visar att blåbär skyddar mot inflammatoriska sjukdomar.

En halv deciliter om dagen hjälpte mot värken för Ingrid Förster, 69, i Vellinge.

- Det hjälper helt klart för mig, jag har inte alls så mycket värk längre, säger hon.

Ingrid Förster drabbades av artros i 35-årsåldern och har haft värk länge. För tre år sedan började hon äta en halv till en deciliter blåbär varje dag, och blev bättre.

- Jag började äta blåbär för ögonen, eftersom vi har ögonsjukdomar i släkten. Men sedan märkte jag att värken minskade också, säger Ingrid Förster.

Viktiga vitaminer

Blåbär innehåller koncentrerade halter av viktiga vitaminer, fibrer och antioxidanter som motverkar inflammationer i kroppen. De fångar upp fria radikaler och skyddar cellerna. Värk i kroppen som beror på inflammatoriska processer kan därför lindras av blåbär, precis som andra sjukdomar som hänger ihop med inflammationer.

"Positiv effekt"

- Det finns vetenskapligt granskade studier som visar att blåbär är bra mot inflammatoriska sjukdomar. Mest studerat är alzheimer, där blåbär visat sig ha en positiv effekt, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Johan Frostegård är professor i medicin vid Karolinska institutet, specialist på reumatologi och internmedicin, och har skrivit boken "Reumatism".

- Visst kan det vara så att blåbär innehåller ämnen som lindrar inflammation, men jag har svårt att tro att de griper in och stoppar allvarliga sjukdomar. Ledreumatism, till exempel, är en så pass kraftig immunologisk sjukdom att det inte räcker. Men jag är inte negativ till att man testar - man vet att det är nyttigt med blåbär, säger han.

"Prova gärna"

Johan Frostegård är positiv till blåbärens antioxidanter och andra ämnen.

- Prova gärna, vissa individer är mer mottagliga och då kan det fungera, men man vet inte på förhand vilka det är, säger han.