Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I oktober förlorade Marcus och Cecilia Gadd sin fyra månader gamla dotter Wilma, bara ett drygt år efter att dottern Engla föddes död. För att hjälpa andra föräldrar i liknande situationer har de startat en minnesfond.I oktober förlorade Marcus och Cecilia Gadd sin fyra månader gamla dotter Wilma, bara ett drygt år efter att dottern Engla föddes död. För att hjälpa andra föräldrar i liknande situationer har de startat en minnesfond.I oktober förlorade Marcus och Cecilia Gadd sin fyra månader gamla dotter Wilma, bara ett drygt år efter att dottern Engla föddes död. För att hjälpa andra föräldrar i liknande situationer har de startat en minnesfond.
I oktober förlorade Marcus och Cecilia Gadd sin fyra månader gamla dotter Wilma, bara ett drygt år efter att dottern Engla föddes död. För att hjälpa andra föräldrar i liknande situationer har de startat en minnesfond. Foto: Jako Bildform

"Ingen ska behöva gå igenom det här"

Inom loppet av ett och ett halvt år har Marcus och Cecilia Gadd förlorat två spädbarn. 

Sorgen är bottenlös. Saknaden obeskrivlig. 

- Ingen ska behöva gå igenom det här. Nu vill vi hjälpa andra familjer, säger Marcus Gadd.

Paret bor i Jämjö med sina två barn, Alva sex och ett halvt år, och Ida, tre och ett halvt år. Just nu handlar tillvaron mest om att försöka hitta tillbaka ett normalt liv med jobb och vardagsbestyr.

 - Vi är båda sjukskrivna och vet inte när vi orkar jobba igen, säger Marcus.

 19 mars 2009 såg allt annorlunda ut. Cecilia väntade parets tredje barn och lyckan var fullständig.

 - Cecilia har diabetes och hade gått igenom två missfall efter vårt andra barn. Nu såg allt jättebra ut och förlossningen skulle sättas i gång nästa morgon, säger Marcus.

Hjärtljuden upphörde

 På kvällen märkte de att något inte stämde och åkte in akut till lasarettet i Karlskrona. Barnmorskan konstaterade att hjärtljuden upphört och ett dygn senare födde Cecilia deras döda barn, en liten flicka som fick namnet Engla.

 Några månader senare, sommaren 2009, blev Cecilia åter gravid.

 - Även om det just då var lite motigt kändes det fantastiskt, säger Marcus.

För tidigt född

 Graviditeten löpte på utan några problem och 26 maj, tre veckor för tidigt, föddes Wilma. 

 Hon placerades på neonatalavdelningen i Karlskrona på grund av andningssvårigheter, något som ofta drabbar för tidigt födda.

 - Läkarna trodde att hon skulle återhämta sig inom ett par dagar, säger Marcus.

 Efter två månader flyttades Wilma till Lunds lasarett för vidare utredning. Läkarna slog fast att hon led av en kronisk lungsjukdom.

 Familjen återvände till sjukhuset i Karlskrona i tron att Wilma skulle klara sig. Efter några veckor blev hon sämre och de fick återvända till Lund.

 - 14 oktober förklarade läkarna att hoppet var ute. Två dagar senare somnade hon in, säger Marcus.

Pengar till forskning

 Kort efteråt startade paret en minnesfond i dotterns namn.

 - Vi har mer eller mindre bott på sjukhus sedan hon föddes och har mött så många föräldrar och barn som kämpar. Vi hoppas kunna ge dem lite guldkant i tillvaron, säger Marcus.

 - Det behövs också mer pengar till forskning kring lungsjukdomar.